Pille Ivask • 11. november 2014
Jaga lugu:

Obama otsib Hiinaga ühist keelt

APECi kohtumine.
APECi kohtumine.  Foto: epa

President Barack Obama soovib Hiinaga alustada uut suhet, mis nõuab aga Pekingi liidritega ühiste huvide leidmist ning Hiina sisepoliitiliste probleemide sisuliselt puutumata jätmist, kirjutab Wall Street Journal.

Venemaa, Hiina ja USA suhtekolmnurk kerkis taaskord jututeemaks, kui Obama Aasia ja Vaikse Ookeani liidrite kohtumisel oma visiooni regioonist sõnastas. Kohtumisel on esindatud nii Hiina president Xi Jinping kui ka Venemaa president Vladimir Putin.

APECi kohtumise näol on tegu esimese korraga, mil nii Hiina, USA kui Venemaa liidrid on esindatud samal kohtumisel pärast Ukraina sündmuste algust. Viimane lükkas Putini isolatsiooni ning pärast seda on ta üha enam panustanud suhetesse Hiina presidendiga.

Obama ja Xi Jinping kohtuvad sel nädalal, et arutada erinevate teemade üle. Näiteks on teemade ringis nii küberturvalisus kui ka kliimamuutused.

Lisaks eelmistele on teemade ringi jõudnud ka üks uus tundlik teema – demokraatia nõudjad Hong Kongis.

Kui Obamalt Hong Kongi teemadel aru päriti, ei soovinud ta Hiina presidenti avalikult solvata, vaid rõhutas, et inimõigusi tuleb austada.

„Me jätkame kõnelemist neil teemadel, millest me hoolime, tunnistades, et meil on suur huvi ka Hiinaga äri ajada,“ lausus Obama ja lisas, et Hiina ei ole USAga võrreldes samal poliitilisel ega majanduslikul arengutasemel. 

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt