5 muutust tollireeglites

18. november 2014, 11:00
4U Logistics juhatuse liige Andreas Part leiab, et muutused muudavad tolliagentide töö tõhusamaks.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141118/NEWS/141119739/AR/0/AR-141119739.jpg

Ettevõtjad ei oska tolliseaduse muudatuste kohta kindlat seisukohta võtta, sest maksu- ja tolliamet pole siiani selget infot jaganud. Tolliagentide seast kuuleb aga väikest nurinat – mõni uus nõue võib olla liiga karm.

Ettevõtjate hinnangul puudutavad uuendused importijaid ja eksportijaid. Tolliagentuuride andmeil aga pigem kaubasaatjaid ja importijaid, kirjutab 18. novembri Äripäeva rubriik Logistika. 

Eesti ühe suurima tolliagentuuri ja -ladude võrgustiku Combidek Logistika OÜ juhataja ­Ojari Paas ütles, et maksu- ja tolliamet ei ole ettevõtjatele siiani selget infot jaganud. “­Tean, et muutub tollitöötajate töökorraldus, see, kes võib kanda vormi. Lisaks karmistub kaupade konfiskeerimine piiril ning lihtsustatakse eraisiku saadetiste tollimist. Kuid see ju meid otseselt ei puuduta,” selgitas Paas teadmatust.

Agentuur: tõhusus paraneb.

Sarnaselt konkureeriva firmaga pole Eesti suurlinnu teenindav tolliagentuur 4U Logistics aru saanud, kas seadusemuudatus nende töös midagi muudab. Siiski avaldas tolliteenuste juht Andreas Part arvamust, et kaubanduslikul eesmärgil tollivormistusega kokku puutuvate ettevõtete jaoks ei muuda uus seadus suurt midagi.

Part lausus, et seadusemuudatus toob kaasa tõhususe kasvu. See peaks tekkima näiteks tänu professionaalsematele tolliagentidele. Ühtlasi on pärast muudatusi selgem intellektuaalse omandi rikkumise kahtlusega kaupade tollivormistus.

“Kuna muudatused puudutavad eelkõige importijaid ja eksportijaid, kes on valinud enda tolliesindajaks deklarantettevõtte, lasub vastutus tollideklaratsioonides esitatud andmete eest ikkagi importijal/eksportijal endal,” tõi Part välja. Selliste tollivormistuste maht on tema sõnul keskmiselt 10% kõikidest Eestis esitatavatest tollideklaratsioonidest.

Tagatisnõue tekitab küsimusi

Muudatuste järgi peavad deklarantettevõtted edaspidi taotlema tollilt tolliagentuuri tegevusloa. Lisaks peavad tollideklaratsioone koostavad isikud sooritama tolliagendi eksami. Pardi sõnul tekitab tollile tagatise esitamise nõue küsimusi. “Tolliagentuurina tegutsemise eeldus on tollile tagatise esitamine võimaliku tollivõla tagamiseks. Eelnõu sõnastuses esitab tolliagentuur tagatise tolli põhjendatud nõudmisel,” selgitas ta. 

Nüanss on Pardi sõnul tolliagentuuri kliendi seisukohalt oluline – kui agentuuril ei ole esitatud tagatist võimalike tollideklaratsioonis esitatud valeandmetega seonduva tollimaksu juurdemääramise korral ning tolliagentuur ei tunnista süüd, on tollil tulenevalt solidaar­vastutusest võimalus nõuda juurdemääratavate maksude tasumist importijalt. “Kui ka importija ei suuda makse tasuda, kannatab kahju riik,” selgitas ta.

Juba praegu tegevusloa alusel tegutsevatele agentuuridele on seadusemuudatuse mõju Pardi sõnul väike. 
Küll peavad seaduse jõustumisel töös hoolsamad olema tolliagendid, sest eeskirjade rikkumise järel on lihtsam tolliagendi tunnistusest ilma jääda. Lahendamata jääb Pardi sõnul vaid probleem, et tolliagentidel pole täiendõppe võimalusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2014, 11:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing