Pille Ivask • 21. november 2014 kell 4:02

Itaalia kaalub kooseluseadust

Geiparaad Itaalias.  Foto: epa

Itaalia valitsus eesotsas peaminister Matteo Renziga plaanib järgmisel aastal parlamenti viia seaduseelnõu, millega kehtestataks riigis samasooliste kooseluseadus, kirjutab Wall Street Journal.

Ettepanek hõlmab endas samasoolistele paaridele võrdsete seaduslike õiguste andmist. Samuti lubataks paaridel teineteise lapsi adopteerida.

Plaan on Itaalia valitseva koalitsiooni sees juba vastuolusid tekitanud. Valitsev Demokraatlik Partei on idee küll heaks kiitnud, ent koalitsioonipartner Uus Paremtsentristlik Partei on ettepanekule andnud vaid osalise nõusoleku.

„Oleme nõus andma samasoolistele paaridele rohkem õiguseid, näiteks maksu- või pärimisõigus, kuid me pole nõus seadusega, mis asetaks samasooliste paaride kooselu ja tavalise abielu samale positsioonile,“ ütles Paremtsentristliku Partei esindaja Eugenia Roccella.

Itaalia ja Kreeka on Lääne-Euroopas ainsad riigid, mis ei tunnista seaduslikult samasooliste kooselu.

Mitmed riigid - neist mitmed väga katoliiklikud, nagu Hispaania ja Prantsusmaa – on viimase kümnendi jooksul samasooliste abielu seadustanud. Iirimaa on tunnustanud seaduslikult samasooliste kooselu. 

Hetkel kuum