Äripäev • 24. november 2014
Jaga lugu:

Maailma vanim monopol saab lõpu

Soola tootmise monopol Hiinas saab lõpu.
Soola tootmise monopol Hiinas saab lõpu.  Foto: EPA

Hiina kaotab aastast 2016 järk-järgult söögisoola tootmise ja müügi riikliku monopoli, mis on kehtinud alates 7. sajandist enne meie ajaarvamist, vahendas Financial Times.

Praegu on Hiina Riiklik Soolatööstus ainuke, kellel on õigus maailma suurimas riigis soola toota ja müüa. See on suur äri. Hiina toodab soola rohkem, kui ükski teine riik maailmas ning kui liita juurde ka keemiatööstuste nõudlus, tarbitakse Hiinas veerand kogu planeedi soolast, vahendas China Daily.

Kui varem oli soola müük riigikassale oluline tuluallikas, siis praegu enam mitte. Vastupidi, aastal 2012 maksis riik subsiidiumi 118 miljonit eurot. Värske plaani kohaselt lastakse Hiina meedia teatel soola hind alates 2016. aastast vabaks ning aasta hiljem lubatakse turule ka teised tootjad ja müüjad.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt