Mait Kraun • 26. november 2014 kell 20:58

Börs: optimism on kasvamas

Pulli kuju Wall Streetil.  Foto: Bloomberg

Suurimad indeksid sulgusid täna USA-s rekordtasemetel, sest vaatamata ülejäänud maailma probleemidele on optimism majanduse taastumise üle tugevnemas, vahendab Bloomberg

„Majandusnumbrid on üldiselt olnud head ning sellega kaasneb ka optimism,“ ütles investeerimisfirma Philadelphia Trust Co juht Richard Sichel. „See võib olla heaks jaemüügi hooajaks ning madalad kütusehinnad muudavad olukorda.“

Novembris tõusis USA tarbijate kindlustunne seitsme aasta kõrgeimale tasemele. Eraldi raport näitas, et tarbimine tõusis oktoobris sama kiiresti kui sissetulekud, mis näitab, et kodumajapidamised kulutavad oma võimaluste piires ning ei võta enne pühadeperioodi üleliigseid laene.

Aktsiate tõusu juhtisid telefoniettevõtted ja tehnoloogiaaktsiad. Vaatamata sellele, et Hewlett-Packardi kolmanda kvartali majandustulemused olid alla ootuste, tõusis ettevõtte aktsia kõrgeimale tasemele alates 2011. aastast. Madalad naftahinnad mõjuvad aga energiasektori ettevõtetele jätkuvalt negatiivselt.

Standard & Poor's 500 indeks tõusis 0,3 protsenti ning sulgus 2072,79 punktil. Dow Jones tõusis 0,1 protsenti ning sulgus 17 827,75 punktil. Mõlemad indeksid lõpetasid päeva rekordtasemel. Nasdaq 100 indeks tõusis 0,7 protsenti ning on 14 aasta kõrgeimal tasemel. Homme on USA turud kinni, sest on tänupüha.

Kulla (Comex) hind püsis muutumatuna ja unts kulda maksis päeva lõpus 1197 dollarit. WTI toornafta langes 0,65 protsenti ning Brent toornafta 0,86 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 73,61 ja 77,66 dollarit barreli kohta.

Hetkel kuum