Äripäev • 3. detsember 2014
Jaga lugu:

Skype'i mehed teevad uut suhtlusprogrammi

Wire on alates tänasest kättesaadav Maci, Androidi ja iOSi seadmetele.
Wire on alates tänasest kättesaadav Maci, Androidi ja iOSi seadmetele.  Foto: Wire.com

Üks Skype'i asutajaid Janus Friis investeeris uude suhtlusrakendusse Wire, mille loojate seas on teisigi Skype'i taustaga inimesi.

Wire püüab luua uue pildi sellest, kuidas Skype'i sugune suhtlustööriist peaks töötama, kui see oleks loodud tänasel päeval, kirjutab tehnoloogiaväljaanne TechCrunch. Enamjaolt tähendab see selliseid täiendusi, mida kasutajad tingimata ei näe, näiteks paremat pilditöötlust või helitehnoloogiat.

Kuigi Skype on endiselt maailma üks peamisi suhtlemisrakendusi, töötab see aegunud tehnoloogial. Kasutajatel on endiselt probleeme kõnekvaliteedi, ühenduse, sünkroniseerimise ja muuga.

"Skype lansseeriti üle kümne aasta tagasi. Sellest ajast saadik on väga palju muutunud," rääkis Wire'it toetanud Janus Friis. "Me oleme harjunud tasuta kõnede ja SMSidega ning kanname arvutit endaga kaasas. Aeg on luua parimad võimalikud suhtlustööriistad, mis oleks ühtlasi ilusad ja kasulikud," ütles Friis ja lisas, et Wire on just selline rakendus.

Šveitsis paiknevasse Wire'i meeskonda kuulub samuti üks endine Skype'i eestlasest töötaja Priidu Zilmer, kes juhtis Skype'i disaini. Teistel töötajatel on varasem kogemus veel ka Apple'ist, Nokiast ja Microsoftist.

Wire'i juht ja üks kaasasutajatest Jonathan Christensen on tegutsenud internetisuhtluse valdkonnas 15 aastat. Varem töötas ta Microsoftis MSN Messengeri ja Lynciga, seejärel asutas ta helitöötlustarkvarafirma Camino Networks, mille omandas hiljem Skype.

Koos Christenseniga Camino asutanud Alan Duric on ka Wire'i kaasasutaja ja tehnoloogiajuht. Duric oli ka üks Norra telekommunikatsiooniettevõtte Telio kaasasutajatest.

"Kui ma lahkusin 2012. aastal Skype'ist, ei olnud ma seda õieti oma organismist välja saanud," meenutas Christensen, kuidas tekkis idee Wire asutada. Kui ta sai Durici endale kampa, võttis ta uuesti ühendust Skype'i kaasasutaja Friisiga, kes oli koos Zilmeriga juba visandanud ideid millestki sarnasest. "Oli täiesti ilmselge, et meie mõtted liiguvad samas suunas, nii et surusime kätt ja otsustasime asjaga pihta hakata," ütles Christensen.

Wire'it rahastavad Friis ja Iconical.com.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt