Pille Ivask • 4. detsember 2014
Jaga lugu:

Saudi Araabia: nafta hind stabiliseerub 60 dollari peal

Foto: epa

OPECi suurim naftatootja Saudi Araabia usub, et nafta hind võiks stabiliseeruda 60 dollari peal barreli kohta, kirjutab Wall Street Journal.

Saudi Araabia on de facto OPECi liider ning taoline suhtumine võib tähendada, et lähiajal tootmise vähenemist oodata pole, isegi kui hinnad aina langevad. Brenti toornafta langes eile 62 sendi võrra 69,72 dollarini barreli kohta.

Saudi-Araabia suhtumise muutumine võib tähendada, et ka teised OPECi riigid püüavad kiiresti kohaneda uue turuolukorraga, mille põhjustas USA naftatootmise hoogustumine ning üldine nõudluse langus. Novembri alguses rääkisid OPECi liikmesriigid, et 70 dollarit barrel on viimane hinnapiir.

Enne möödunud nädalal Viinis toimunud OPECi kohtumist olid saudid asjasse puutuvate isikute sõnul kaalunud Venezuela ettepanekut vähendada järsult nafta tootmist. Idee kukkus siiski läbi, kuna Venemaa - kes on suurim naftatootja, kes ei ole OPECi liige - polnud plaaniga nõus.

Venemaa otsus tõukas Saudi Araabia ja tema Pärsia lahe liitlased otsusele, et pigem kaitstakse turuosa ja lastakse hinnal langeda.

Ülejäänud OPECi riigid olid viimaks Saudi Araabiaga päri ning olid vastumeelselt nõus hoidma päevase naftatootluse 30 miljoni barreli peal.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt