Kinnisvarahinnad on tõusnud liiga kõrgele

05. detsember 2014, 13:20
Müügikuulutus
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141205/NEWS/141209792/AR/0/AR-141209792.jpg

Kinnisvarahinnad on tõusnud liiga kõrgele, mida kinnitab vähenev tehingute arv. Nii peavad korteripakkumiste hinnad allapoole tulema, et ostjad turule tagasi meelitada, kommenteeris portaali kv.ee juhataja Tarvo Teslon.

„Korterite pakkumiste arv on alates käesoleva aasta algusest kasvanud kiiresti. Pakkumiste arvu tõusu taga on kõrgele kerkinud hinnad,“ selgitas Teslon. Tema hinnangul ei põhjusta hinnatõusu kinnisvara väärtuse kasv, vaid uute ehk kallimate korterite lisandumine pakkumiste hulka.

Kõrge hinnatase on omakorda muutnud kinnisvaraostu raskemini kättesaadavaks ja viinud nõudluse vähenemiseni ehk korteritehingute arvu kukkumiseni. Tallinna korteritehinguid on aastataguse ajaga võrreldes vähemaks jäänud 8-11 protsenti. Tartus seevastu ületab 2014. aasta II ja III kvartali aastane korteritehingute arvu langus isegi 20 protsenti, mis näitab, et ostjad on kinnisvaraturult jalga lasknud.

„Tartu tehingute arvu langust võib kirjeldada kivina kukkumisena. Varem või hiljem peavad kinnisvaramüüjad inertsist järjest kõrgemale ja kõrgemale kasvanud hinnaootused allapoole tõmbama,“ prognoosis Teslon.

Tallinna tehingute arvu langus on väiksem ja pakkumiste arvu kasv tagasihoidlik. Seetõttu Tallinna korteriturult radikaalseid arenguid ootama ei peaks.

„Tartu on äärmuslik näide, kus pakkumiste hinnad peavad allapoole tulema, et ostjad turule tagasi meelitada. Tallinna tehingute arvu langus on laugem ja seetõttu on pealinna hinnatrendid pehmemad,“ on Teslon Tallinna hinnaarengute suhtes pisut optimistlikumalt meelestatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2014, 13:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing