Äripäev • 12. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Jüri Mõis toetab astmelist tulumaksu

Jüri Mõis
Jüri Mõis  Foto: Raul Mee

“Kelle tulud on üle keskmise, peaksid maksma rohkem makse,” lausus Jüri Mõis, kelle sõnul on Eesti maksusüsteem ebaõiglane.

Mõisa sõnul maksavad väiksepalgalised täna rohkem makse kui rikkad, kirjutab ajaleht Pealinn. Mõisa sõnul on Eestil aeg loobuda „õhukese riigi strateegiast ning suurendada nii oma kaitsevõimet.

“Mind väga vihastas, kui meie peaminister ütles, et Eestis on maksudega kõik korras, et paneme kolmanda lapse pealt 300 eurot lastetoetust ning küll rahvas rahule jääb,” alustas ekspankur Jüri Mõis täna oma ettekannet Talllinna astmelise tulumaksu konverentsil.

Mõisa sõnul aitaks maksusüsteemi õiglasemaks muuta just astmeline tulumaks.

“Võrdus, solidaarsus ja lihtsus on märksõnad, mis peaksid maksusüsteemis olema. Hetkel aga võrduse osa puudub, kuna vaesed maksavad rohkem makse kui rikkad,” rääkis Mõis. “Kui vaadata praegusi makse, siis kõrgepalgalistel sissetulek suureneb ning madalapalgalised peavad praegu maksma ebaõiglaselt palju makse ning saavad protsentuaalselt vähem palka kätte kui kõrgepalgalised. Oleks meil maksud õiglasemad, ehk oleks astmeline tulumaks, saaksid hakkama ka need, kes saavad vähem palka.”

Mõisa sõnul peaksid kõik tulud olema deklaratsioonis. “Suuri tulusid ei kirjutata deklaratsiooni ning see ei ole õige. Lisaks võiks olla sotsiaalmaksu künnis – need, kelle tulud on üle keskmise, peaksid maksma rohkem makse. Firmade ning eraisikute vahe peab maksude mõttes olema selgem ning astmeline tulumaks peab olema, et ühiskonnas muutuks elu vaesematele paremaks. Seeläbi muutub elu terves meie riigis paremaks.”

Mõisa sõnul on Eesti aeg loobuda õhukese riigi strateegiast ning suurendada nii oma kaitsevõimet.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt