Vilja Kiisler • 31. detsember 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Lobjakas peab ametist lahkuma

Ahto Lobjakas  Foto: Postimees

Täna on viimane tööpäev Eesti Välispoliitika Instituudi (EVI) analüütikul Ahto Lobjakal, kellega instituut töölepingut ei pikendanud.

EVI juhatuse esimees Lauri Mälksoo kinnitas Äripäevale, et leping oli tähtajaline ega kuulunud automaatsele pikendamisele. Mälksoo sõnul on EVI uurimissuunad lähiajal muutumas ning tööle asuvad Vene ja Aasia analüütik. „See oli minu otsus, mille taga seisab kogu juhatus,“ ütles Mälksoo. Lobjakas oli instituudis Euroopa Liidu ekspert.

22. augustil kirjutas Lobjakas ERRis, et NATO egiidi all Eestis viibivad üksused ei sekkuks võimaliku konflikti korral automaatselt võimalikku sõjategevusse, kuna NATOl kui organisatsioonil pole oma vägesid ning sõttaminek on iga NATO riigi otsustada. „Sõja puhkedes need sümboolsed väed tõenäoliselt lihtsalt evakueeritaks Eestist,“ ütles Lobjakas Ämaris viibinud Portugali lennukite kohta. Hiljem selgitas ta intervjuus Äripäevale, et iga NATO riik peab artikli 5 rakendamisega nõus olema ning see eeldab debatti, mis on veel pidamata.

Lobjaka mõtteavaldusele reageeris teravalt kaitseminister Sven Mikser, kes soovitas julgeoleku teemadel kuulata „informeeritud arvamusi“, mitte „ülepaisutatud emotsioone ja ebakonstruktiivset paanikaõhutamist“.

Mälksoo eitas, et Lobjaka lepingu lõpetamine võiks olla seotud tema mõtteavaldustega NATO teemal.

Lobjakas loobus töölepingu lõpetamist kommenteerimast. 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt