Sirje Rank • 12. jaanuar 2015 kell 13:30

Ukraina valuutareservid sulavad

Ukraina keskpanga juht Valeria Gontareva.  Foto: Scanpix/Reuters

Ukraina valuutareservid on kahanenud enam kui kümne aasta madalaimale tasemele.

Detsembris oli reservis 7,53 miljardit dollarit võrreldes 9,97 miljardiga novembris, avaldas täna Ukraina keskpank.

Keskpank on oma reservidest aidanud riiklikul kütusefirmal NAK Naftogaz Ukrainy tasuda 1,65 miljardit dollarit energiavõlga Venemaale ning osta 378 miljoni dollari eest gaasi.

IMF on hinnanud, et Ukraina vajab IMFi 17 miljardi dollari suurusele abipaketile lisaks veel 15 miljardit dollarit. Praegu on Kiievis IMFi missioon, mille hinnangust sõltub järgmise laenuosa väljamaksmise.

Detsembris kärpis reitinguagentuur S&P Ukraina riigireitingu tasemele CCC-, mis on üheksa astet allpool investeerimisjärgu reitingut. Agentuur teatas, et kui olukord ei muutu, näiteks kui Ukraina ei saa täiendavat välisabi, muutub riigi pankrot juba lähikuudel vältimatuks, vahendas agentuur Bloomberg. Ukraina grivna odavnes mullu USA dollari suhtes 41%.

Hetkel kuum