• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nafta kukkuv hind annab ettevõtetele hingamisruumi

  Foto: Raul Mee

  Tänu nafta hinna langusele võivad käiku jääda muidu hukule määratud bussiliinid, odavneda leiva hind ja kasvada palgad, ütlesid ettevõtjad.

  Peeter Koppel, SEB privaatpanganduse strateeg

  Nafta hinna langus tähendab Eestis lisaprobleeme Ida-Virumaal, kuna kogu põlevkiviõlitööstus tundub olevat teatud probleemide ees. Põlevkiviõlitööstuse tasuvuspiir on praegusest nafta turuhinnast kõrgemal.

  Kui kütusehinna konteksti vaadata, siis igasugune kütusehindade langus on pigem majandusele ja tarbimisele stimuleeriva mõjuga. Inimesed on juba aeg-ajalt täheldanud, et kui nad autole kütust võtavad, siis raha jääb justkui natuke rohkem kätte kui varem. See raha suunatakse tarbimisse kusagil mujal. Rahvusvaheliste uuringute kohaselt suunavad ameeriklased kättejäänud raha esmalt teenindussektorisse.

  Mullu oli meil täielik hinnastabiilsus ehk tarbijahinnaindeks oli täiesti paigal. Teatud surve loomulikult kütusehindade alanemisega tekib, aga siin tuleb arvestada, et millest kütusehind koosneb. Maailmas on riike, kus kütusehind koosneb toorme hinnast, selle ümbertöötlemise hinnast, transpordist ja vähesel määral maksust. Meil ja Euroopas laiemalt on maksude osakaal ikkagi kütuses vägagi kõrge.

  Peame arvestama, et jõuliselt on alla tulnud ka euro kurss dollari suhtes. Nafta hinna langusest saavad simuleeriva efekti nii valuuta kui ka maksu konteksti arvestades ameeriklased, mis loomulikult parandab jällegi nende globaalse konkurentsi positsiooni, kus eurooplased on viimasel ajal pehmelt öeldes väga taha jäänud.

  Kui nafta hind poleks nii palju langenud, oleks Eesti Buss OÜ sunnitud mõne väiksema maaliini sulgema, nentis Eesti Buss OÜ juhatuse esimees Gunnar Obolenski. Lisaks lubab allesjääv raha neil bussijuhtide töötasu heal tasemel hoida, et amet meelitaks ka uut põlvkonda. 
  Nafta hind on alates eelmise aasta juuni tipust teinud pea 60% languse. "Hetkel, mil kütuse hind on mullusest keskmisest hinnast umbes 10% soodsam, saame rääkida säästust suurusjärgus 20 000 kuus," lausus Obolenski.
  Tema sõnul ei ole kütusekulude ülejääk mingil tingimusel raha, mis lihtsalt üle jääks. Eelmisel aastal hakkas bussifirmadele konkurentsi pakkuma tema sõnul tugevalt üledoteeritud reisirongiliiklus, mis tähendas bussisektorile reisijate vähenemist ja tulu kahanemist. "Seega saab rääkida varasema miinuse katmisest," nentis ta.Obolenski ütles, et küllap tõuseb kütuse hind pärast talvist hinnalangust kevadel taas languse-eelsele tasemele. Kui kütuse soodne hind kestab aga näiteks suveni, kaaluvad nad tõenäoliselt muudatusi ka piletihindades.
  Nafta hinna mõjuga on rahul ka Leiburi tegevjuht Asso Lankots. "Ma väga loodan, et kütuse hinna kasvuprognoosid ei realiseeru,“ ütles ta, lisades, et nad prognoosivad selleks aastaks ka leiva hinna langemist.
  Ka piimatööstusettevõtte Valio Eesti juht Maido Solovjov tõdes, et nafta hinna langus on mõjutab majandust positiivselt. "Otseselt langevad kütuse- ja küttekulud, logistikakulud ning energiamahukate toodete omahind. See kõik jätab inimestele kätte rohkem raha ning ergutab lõppkokkuvõttes tarbimist," nimetas ta.
  Via 3L Logistika juht Elmer Maas ütles, et nafta hind neid ei mõjuta. "See kõigub üles ja alla ja jääbki kõikuma," lausus ta. Kuna transpordiettevõtte Via 3L Logistika nii ostab kui ka müüb transporditeenust, siis lõpptulemusena ei võida ega kaota nad kütusehinna langusest, märkis transpordiettevõtte. Lisaks moodustab kütuse hinna osakaal kogu veohinnast transpordisektoris alla poole ja seetõttu ei pruugigi see väga suurt hinnavõitu anda, seda enam, et ka kliendid survestavad hinna alandamist.
  Alexela Oili tegevjuht Ain Kuusik leidis, et nafta odavus on ettevõtetele ja tarbijatele positiivne, kuna naftast teenitud raha investeeritakse enamasti uuesti majandusse. "Kui seda raha ei tule, siis see mõjutab tervet maakera ja ühiskonda globaalselt," lausus ta.
  Kas on põhjust hindu langetada?
  Kas inimesel võiks olla õigustatud ootus, et toodete ja teenuste hinnad langevad? Konjunktuurinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on kütus kõige otsesem kulukomponent ja kui kütus on odav, väheneb kulu väga paljudes valdkondades. Üle jäänud raha kasutab ettevõtja aga kuskil mujal, nentis Josing, mistõttu hinnalangust oodata ei ole. "Karta on küll, et hinnad suurt allapoole ei tule, ja teiseks, hindu määrab suhteliselt ära see, kuidas turul konkurents on," lausus ta.
  Kui vaadata ettevõtja poolt, siis kasvavad Josingu sõnal kulud tööjõule. "Näiteks kui bussijuhid nõuavad streikidega palgatõusu, siis peab seda andma. Seetõttu on praegu rohkem võimalust töötajate palku tõsta,“ ütles ta.
  Josing ütles, et kui kliendid ostavad-tarbivad samamoodi edasi, nagu enne nafta hinna langust, siis miks peakski ettevõtja hinda alandama. Nõudlus on tema sõnul praegu hea, sest inimeste palgad ja toetused on tõusnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Selgusid aasta töösturi nominendid
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.