Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Siim Kallas: kaotame ettevõtte tulumaksu kogu Euroopas

  Siim Kallas kaotaks ettevõtte tulumaksu kogu EuroopasFoto: Andras Kralla, Äripäev

  Siim Kallas teeb veebiväljaande EUobserver arvamusartiklis ettepaneku kaotada ettevõtte tulumaks kogu Euroopa Liidus.

  Euroopa Keskpank teatas hiljuti, et ostab võlakirju, selleks et süstida rohkem kui triljon eurot Euroopa majandusse, kirjutas Kallas. Tema sõnul on samm pikalt oodatud, et võidelda liiga madalate tarbijahindadega ning euro kõrge kursiga võrreldes oma kaubanduspartneritega.
  Samuti paneb Euroopa Komisjon kokku 315 miljardi eurost investeerimispaketti Euroopa transpordi-, IT- ja energiataristusse. Mõlemad sammud võivad taastada Euroopa majanduskasvu.
  Kuid mis saab struktuuri reformidest, küsib Kallas. Need on seni tema hinnangul piirdunud pealesunnitud kasinusprogrammidega riikidele, kellel on võla- ja eelarveprobleemid ning kes ei suuda maksejõuetust vältida Euroopa Liidu toeta. Reformid on mõistetavatel põhjustel ebapopulaarsed.
  Samal ajal kurdavad Euroopa ärid ülereguleerimise ja kahaneva turumajanduse üle, jätkab Kallas. Mis oleks, kuid astuks suuri samme, et ergutada ettevõtlust ja stimuleerida erasektorit? Mida saaks selleks teha?
  Ühtne meetod tulumaksu arvutamisel
  Meil on olnud viimastel aastatel pikad arutelud Euroopa Liidus ettevõtete tulumaksu üle, kirjutab Kallas. Euroopa Komisjon on välja pakkunud nn ühise ettevõtete tulumaksu baasi (Common Consolidated Corporate Tax Base). Idee seisneb selles, et meil oleks ühtne meetod, kuidas 28 liikmesriiki arvutavad ettevõtete tulumaksu.
  Reaktsioonid on olnud vastakad paljudel põhjustel. Paistab mõistlik harmoniseerida ettevõtte tulumaksu mõistet ja arvutuskäike, jättes maksumäärad liikmesriikide otsustada. Kuid tekib kahtlus, et sellel on tagamõte. Turule orienteeritud poliitikakujundajad, eriti majanduslikult edukamad riigid, kardavad, et harmoniseerimine on loodud selleks, et tõsta makse. See poleks vastuvõetav, arvab Kallas.
  Suurem panus töökohtadest ja palkadest
  Samal ajal on debatt ettevõtte tulumaksu üle tihti ideoloogiline. Paljud ütlevad, et suured korporatsioonid peaksid ka suurelt panustama rahvuslikesse eelarvetesse poliitilistel põhjustel, sotsiaalsest solidaarsusest. Kuid võib-olla annaksid nad suurema panuse luues töökohti ja makstes väärikat palka.
  Tegelikult on maksulaekumised ettevõtete tulumaksust tagasihoidlikud, sest kehtib rida soodustusi ja mahaarvamisvõimalusi. Valitsused, mis kasutavad dünaamilist majanduspoliitikat, püüavad juba vähendada ettevõtete tulumaksu.
  Miks mitte minna lõpuni välja ja kaotada ettevõtete tulumaks kogu Euroopas? Või vähemalt alandada ta ajutiselt nullini? See oleks ettevõtetele jõuline stiimul tegutsemiseks, mida nad väga vajavad.
  Eestis, minu koduriigis, kaotati ettevõtete tulumaks reinvesteeritult kasumilt 2000. aastal ning see on töötanud väga hästi luues positiivsema ärikliima, meenutab Kallas. Euroopaülene ettevõtte tulumaksu kaotamine oleks hea lisa komisjoni investeerimispaketile ja Euroopa Keskpanga sammudele, lõpetab Kallas.
 • Hetkel kuum
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Euroopa keskpangad tõstsid taas intresse
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Krüptobörs Coinbase kukub SEC-i menetluse tõttu
Coinbase Global andis teada, et sai väärtpaberi- ja börsikomisjonilt SEC teate, mille järgi viimane on teinud "esialgse otsuse", et soovitada föderaalsete väärtpaberiseaduste rikkumise eest jõustamismeetmeid nende kui USA suurima krüptobörsi vastu.
Coinbase Global andis teada, et sai väärtpaberi- ja börsikomisjonilt SEC teate, mille järgi viimane on teinud "esialgse otsuse", et soovitada föderaalsete väärtpaberiseaduste rikkumise eest jõustamismeetmeid nende kui USA suurima krüptobörsi vastu.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konkurentsiamet sunnib Elektrilevi katkestusi kiiremini kõrvaldama
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Siseminister Elmar Vaheri kriminaalasjast: puudub kahtlus, et oleks teisi fiktiivseid lähetusi
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.