Sirje Rank • 9. veebruar 2015 kell 9:08

Saksamaal rekordiline jooksevkonto ülejääk

Autod Bremerhaveni sadamas  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa jooksevkonto ülejääk lõi eelmisel aastal rekordi, mis annab uut püssirohtu kriitikutele, kelle arvates peaks Saksamaa oma majanduses rohkem tarbimist elavdama.

Ülejääk kasvas mullu 215,3 miljardile eurole, võrreldes eelnenud aasta 189,2 mld euroga, teatas täna Saksamaa föderaalne statistikaamet. See vastab 7,4%-le riigi SKPst ja ületab Hiina ülejäägi suuruse, milleks oli 176,7 miljardit eurot, vahendas agentuur Bloomberg.

Alanud aastal tõotab Saksamaa ekspordile uut positiivset tõuget Euroopa Keskpanga suurmahuline võlakirjade tugiostuprogramm, mis eurot nõrgestab.

„See ei ole teadlik "püga oma naabrit"-poliitika,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg ING-DiBa AG peaökonomist Carsten Brzeski. „Saksamaal on õigel ajal õige kaubavalik ja sellele kõigele lisaks euro nõrgenes.“

Mullu odavnes euro USA dollari suhtes 12%. Jaanuaris odavnes euro USA dollari suhtes esimest korda 2003. aastast 1,11 dollari tasemele.

Saksamaa eksport kasvas eelnenud aastaga võrreldes 3,7% ja import 2%.

Viimaste aastate palgakasvu kiirenemine ja suurenev sisenõudlus viitab muutustele Saksamaa majanduse struktuuris. Elanikkonna vananemine, noorema põlvkonna väiksem huvi säästmise vastu ning euroala riikide reformid mõjutavad perspektiivis samuti Saksamaa eksporti, märgib Saksamaa keskpank, visandades järgnevateks aastateks küll jätkuvalt ülejääki, kuid mitte enam uusi rekordeid.

Hetkel kuum