Sirje Rank • 24 märts 2015

Ratso: Eesti tootjail on avastamata Lõuna-Korea turg

Signe Ratso  Foto: Raul Mee

Venemaa toiduohutuse amet alustab oma nn sõprade ehk Kreeka, Küprose ja Ungari toidutööstuse ettevõtete inspekteerimist, et need tootjad perspektiivis Vene turule lubada.

Euroopa Liidu toidukaupadele kehtestatud impordikeelus ei ole Venemaal võimalik üksikutele riikidele erandeid teha, kommenteeris seda uudist Euroopa Komisjoni kaubandusdirektoraadi direktor Signe Ratso.

"Meie juriidilise teenistuse hinnangu järgi saavad sanktsioonid põhineda kaubanduspoliitikal, mis on Euroopa Liidul ühine, mistõttu ei saa valida, kellele need kehtivad ja kellele mitte," ütles Ratso. "Kui impordikeeld teatud toodete osas tühistada, tuleb seda teha kõigi liikmesriikide suhtes."

Küll aga saaksid inspekteeritud ettevõtted kohe eksportima hakata, mis annab varem inspekteeritutele siiski teatud eelise.

Kommenteerides, kuidas ELi tootjad Venemaa impordikeeluga toime on tulnud, tõi Ratso näite Lätist, kus kalakonservide valmistajad muutsid retsepti ja toodavad nüüd hoopis Taani turule. Ka piimatootjad on EList uue turu leidnud.

Eesti tootjatel soovitas Ratso julgemalt vaadata ka Lõuna-Korea poole, millega ELil on nüüd vabakaubandusleping, mille soodustustest pole Eesti tootjad teiste liikmesriikidega võrreldes kasu saama kiirustanud.

Hetkel kuum