Mait Kraun • 26 märts 2015

USA aktsiaturul "kolm musta varest"

Graafik arvutiekraanil.  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturul on toimunud midagi väga ebatavalist ja ootamatut, mis paneb kauplejaid muretsema, et turg võib langema hakata, vahendab CNBC.

Nimelt sulgus USA populaarseim aktsiaindeks Standard & Poor's 500 nii esmaspäeval, teisipäeval kui ka kolmapäeval päeva madalaimas punktis (vt graafik allpool). See tähendab, et turu sulgemisel oli indeksi väärtus antud päeva kõige madalamal tasemel.

Selline kauplemispäeva lõpp on aktsiate puhul väga ebatavaline. Enne esmaspäeva on seda juhtunud sellel aastal vaid ühel korral – 10. märtsil.

 

"Kolm musta varest" ehk kolm kauplemispäeva, mis on sulgunud päeva madalaimal tasemel.  Foto: Yahoo Finance

„Kauplejatele meeldib vaadata, milline on turgude toon kauplemispäeva lõpus,“ ütles analüütik Scott Nations. „Esmaspäeval oli olukord nõrk. Teisipäeval olukord muutus nõrgemaks. Kolme päeva järel on aga olukord lihtsalt kohutav ja sellesse ei saa muud moodi suhtuda. Ma ei tea, mis seda paremaks suudaks muuta.“

Investeerimisfirma Janney Montgomery Scott strateeg Mark Luschini ütles, et neid kolme languspäeva graafikul kutsutakse „kolmeks mustaks vareseks“. Tema sõnul viitab selline pilt, et aktsiad hakkavad kukkuma.

Langus ei pruugi tema arvates siiski väga traagiline tulla. „Arvestades S&P500 indeksi viimaste päevade olustikku võiksime testida 2035 või 2010 punkti piirkonda,“ kirjutas Luschini CNBC-le. Kolmapäeval sulges S&P500 indeks 2061 punktil.

Hetkel kuum