Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus seksikas amet: andmeekspert

  Ükski sektor ei peaks lootma sellele, et neid ei tule "häirima" uued ettevõtjad, leidis konverentsil Password visionäär Rudy De Waele.Foto: Marko Mumm/Meediafoto

  Juhita autod, mobiilekraanile liimitud pilguga noored ja firmasid ning autosid ühendav internet keerab tarbimise pea peale, kuid loob samas ettevõtjaile ka uusi ärivõimalusi. Näiteks värbamisel.

  Mobiilsus ja andmemahud seavad äridele uusi väljakutseid ka värbamisel ja talentide palkamisel, rääkis Eesti suurimal turunduskonverentsil Password (mille ettekanded toob Äripäeva tellijani 30. märtsil ilmuv erileht Password) tehnikavisionäär Rudy De Waele. Näiteks rõhutas ta, et andmeid lugeda, neid inimeste käitumisega siduda ning nende pealt tuleviku käitumist ennustada oskavad ametikohad muutuvad järjest enam olulisemaks. „Need on homsed kuldsed töökohad, kuigi neid täna veel õppida ei saa,“ rääkis ta konverentsil. „Andmeekspert on 21. sajandi seksikaim töökoht."
  Sarnaselt tehnoloogiavisionäär Linnar Viigile leidis Rudy De Waele, et tehnoloogia pole konkurentsieelis ning jäljendatav tegevus muutub ettevõttele nõrkuseks, nii et kasulikum on tegutseda nišiturus. „Kui teid on lihtne kopeerida, võtavad suured teid üle. Looma peab midagi originaalset, mida kopeerida ei saa,“ kommenteeris ta.
  Äri digitaalsus ja mobiilsus on tema sõnul järjest enam nii-öelda hügieenifaktorid. „20 ettevõtet teenib miljardikäivet ja on keskendunud vaid internetile – Twitter, Snapchat, Instagram jne. Internet on 21. sajandi elekter,“ rääkis ta. „Üle-eelmisel nädalal kuulutas Apple välja oma uue nutikäekella. See sündmus oli olulisem ja jälgitum kui ükski poltiiline või haridussündmus. Sellest valdkonnast saab läbimurre.“
  Samuti maksab harjuda sellega, et igasse valdkonda võib juurde tulla niinimetatud häirijaid, kes väljakujunenud traditsioonidega sektorite toimimist ümber korraldavad. Näiteks rakendused Uber ja Taxify võtavad töö taksodispetšeritelt, TransferWise rahaülekannetelt pankadelt jne.
  Uued tulijad toovad aga ka uued tavad. De Waele sõnul on üks oluline muutus näiteks see, kuidas uusi teenuseid luuakse rakenduste sisse. Näiteks Uberi ja muusika sotsiaalvõrgu Spotify kasutajal kõlab tellitud taksos sama muusika, mis mängis rakenduses näiteks tema kodus. Hotellidelt kliente ja käivet üle lööv majutusrakendus Airbnb aga on koostöös teiste rakendustega loonud võimalused, kus Airbnb klient saab läbi selle tellida ka teisi teenuseid, näiteks majutuse koristust pärast kasutamist.
  Selleks, et muutuvates tingimustes kundede harjumustega kaasas käia, tasub tema sõnul 5% turunduseelarvest kulutada eksperimenteerimisele. „Sellest õpib, mis töötab, mis mitte ning see tasub end ära,“ soovitas ta.
  Muutuvad tarbijad muudavad ärisid
  Kuus trendi, mis ettevõtlust muudavad.
  1. Mobiilid ja rakendused.
  Teismelise nutitelefoni ekraanil on rakendused sorteeritud värvi, mitte funktsionaalsuse järgi. Järjest vähem kasutavad nad helistamist, eelistades näost näkku suhtlemise asemel rohkem läbi rakenduste või vahetada sõnumeid ning postitada pilte.
  2. Poest saab proovikabiin.
  Tulevikus võib jaepood füüsiliselt olla koht, kus õpitakse retsepte, maitstakse tooteid või proovitakse neid selga, ning tooted tellitakse hoopis otse koju. Samuti muutub ostlemine automaatsemaks. Näiteks Amazoni teenuse Dash kasutaja ei pea enam ekraanilt tooteid valima, neid ostukorvi lisama ning tellimust kinnitama, vaid vajalik tellitakse häälkäsklusega või toodet skäneerides.
  3. Kaubanduse turundus pea peale.
  Esiteks muutub ruum, kui suurel pinnal saab kliendile teadet edastada. Kuna mobiilseid seadmeid kasutatakse järjest enam, asendab üle arvuti ekraani ulatuva suure bänneri pisike reklaaminurk või kirje mobiili ekraanil.
  Kliendikaardid aga kolivad nutitelefoni, mis haldab nii soodustusi kui näiteks kundede seniseid oste. Lisaks väliskaubamajadele plaanib seda ka näiteks Tallinna Kaubamaja.
  4. Kaasas kantav digiraha.
  Mobiilsus on lähiaastate suur märksõna. Viimase viie aastaga on sündinud paarkümmend enam kui miljard dollarit käivet teenivat ettevõtet nagu Twitter, Instagram, WaZzap, Uber, Snapchat, Dropbox. Need ühendavad digitaalse ja päris maailma ning teenivad sellelt raha.
  5. Kodu mõtleb ja säästab.
  Lisaks kaasaskantavatele seadmetele muutuvad järjest nutikamaks ka kodud. Idufirma Nest lõi energiat säästva rakenduse. Samuti arendavad elektroonikatootjad koduseadmeid, mida saab juhtida nutiseadmelt. Näiteks Philips töötas välja targa LED-pirni, mida saab nutitelefonilt juhtida.
  6. Mitte ainult neli ratast.
  Järjest nutikamaks muutuvad ka autod. Prognoosi kohaselt on 10 aasta pärast kõik autod omavahel ühenduses, 20 aasta pärast aga liigub 75% autodest juhita. Kreeka katsetab juba tänavu juhita ühistransporti, Mercedes-Benz katsetab koostöös maailma suurima jaeäriga Walmart isesõitvaid veokeid Ameerikas.
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Olulisemad uudised

USA järelevalve hoiatab: Vene oligarhid üritavad kinnisvara osta
USA valitsusagentuur hoiatab, et oma vara peitvad Vene rikkurid üritavad hankida kirjude skeemide kaudu rahavoogu pakkuvat kommertskinnisvara.
USA valitsusagentuur hoiatab, et oma vara peitvad Vene rikkurid üritavad hankida kirjude skeemide kaudu rahavoogu pakkuvat kommertskinnisvara.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.