Jaga lugu:

Selgusid TransferWise'i majandustulemused

TransferWise'i asutajad Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus ei armasta idufirma majandustulemustest rääkida.  Foto: Andras Kralla

Eelmise aasta lõpuks avaldas TransferWise majandusaasta aruande, kust selgub, millises seisus oli ettevõte mullu märtsikuu seisuga.

Eestlaste loodud soodsaid rahaülekandeid pakkuv idufirma oli 31. märtsi 2014 seisuga 2,6 miljoni naelaga (3,6 miljoni euroga) kahjumis. Aasta varem oli kahjum märksa väiksem - vaid 570 000 naela (780 000 eurot).

Sama kuupäeva seisuga on idufirma suurim osanik selle asutaja ja tegevjuht Kristo Käärmann, kellele kuulub 7384 aktsiat. Suuruselt teine osanik on 6681 aktsiaga Notorius OÜ, mis kuulub TransferWise'i teisele kaasasutajale Taavet Hinrikusele. Riskikapitalifondile IA Ventures kuulub erinevate fondide kaudu üle 4000 aktsia.

Käärmann ja Hinrikus ei ole varem tahtnud TransferWise'i majandustulemustest rääkida, pidades märksa olulisemaks oma klientide arvu ja vahendatud raha hulka. Räägitud on vaid sellest, et käive kasvab igal kuul 15-20%. Üldiselt on see ka tavapärane, et kiirelt kasvav idufirma on esimestel aastatel kahjumis.

Vahepeal on idufirma saanud ka mitu olulist investeeringut, mis tõenäoliselt järgmise aasta tulemusi märkimisväärselt mõjutavad. Mullu juunis kaasas ettevõte investeerimisringis, kus osales teiste seas ka suurärimees Richard Branson 18,4 miljonit eurot. Tänavu jaanuaris investeeriti eestlaste idusse investeerimisfirma Andreessen Horowitzi eestvedamisel 51,6 miljonit eurot, mis mõningate hinnangute järgi tõstis TransferWise'i väärtuse miljardi dollarini.

Eile kirjutas Financial Times, kuidas inimeselt inimesele valuutavahetusplatvormid pühivad järgenva 10 aasta jooksul turult n-ö tavalised valuutavahetuspunktid. Majandusväljaanne tõi näitena Suurbritannia, kus on juba turu vallutanud TransferWise, mis on käivitanud kampaania peidetud vahendustasude vastu.

Hiljuti avas ettevõte oma esimese kontori USAs New Yorgis ning on laienemas Tampasse. Euroopas on neil plaanis laieneda Saksamaale.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas