Marge Väikenurm • 6. aprill 2015 kell 13:30

Raamatupidajad avastasid maksuameti süsteemis uue tõrke

Raamatupidajad ütlevad, et kogu info esitamine võtab rohkem aega kui varem.   Foto: Raul Mee

Raamatupidajad ei saa maksuameti uues süsteemis käibemaksuaruannet välja printida, mis peaks nende sõnul olema elementaarne. Maksu- ja tolliamet on vajadusel valmis neile selle võimaluse looma.

Firma ENA Raamatupidamine omaniku Ena Lõoväli tööd ei ole seni teised tehnilised vead häirinud, küll aga kurtis ta, et ei saa välja printida käibemaksuaruannet. “Alguses ei saanud ka TSD-d (tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni – toim) välja trükkida,” lisas ta.

Sarnaselt Lõoväljale on sama probleemi märganud OÜ Raamatupidamine omanik Kairi Teesalu. “Kliendid tahavad käibemaksuaruande väljaprinti. Olen aruandest print screeni teinud, kuigi väljaprint peaks olema täiesti elementaarne.”

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits selgitas, et käibedeklaratsiooni õnnestub printida internetilehitseja kaudu, eraldi funktsionaalsus, näiteks PDF-ina printimine puudub. “Kui ilmneb, et arvestatav hulk raamatupidajaid soovib elektroonilist keskkonda dubleerida ja esitatud KMD infot printida, saame kaaluda printimisvõimaluse loomist,” kinnitas ta.

Käibedeklaratsiooni lisa arendamisel printimise võimalust aga ei loodud, sest arvestades esitatud arvete info mahtu, ei tundunud mõistlik seda elektroonilisest keskkonnast paberile printida. 

Töötab öösiti

Uue süsteemiga püstihädas raamatupidajatest lugenud Teesalul endal on vedanud. “Ma ei jäta deklaratsioonide esitamist päris viimsele hetkele, samuti teen tööd öösiti – võib-olla on siis koormust vähem,” rääkis ta.

Äripäevale saabunud vihje järgi esines aprilli alguses uues süsteemis jätkuvalt apsakaid. Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits soovitab pöörduda ameti poole, kui tõrkeid tekib.

Raamatupidamisbüroo Finantsraamatupidamine omanik Aina Kallas tegeles täna deklaratsioonide esitamisega, ühtegi muret ei tekkinud. Küll aga tekkis tehniline viga Teesalu kolleegil, kes TSD-d esitas. “Peame maksuametist välja logima ja kinni panema, uuesti avama ja sisse logima ning jälle proovima. See võtab lihtsalt aega. Saaksin selle asemel midagi muud teha,” rääkis Kallas tehniliste vigade tagajärgedest.

25 aastat raamatupidajana töötanud Kallas ütles kokkuvõtlikult, et uus süsteem on siiski parem kui eelmine. “Olen aastate jooksul TSD-sid esitanud nii- ja naamoodi. Eelmine variant oli tülikam – pidi rohkem klõpse tegema. Praegune on lihtne ja loogiline,” kiitis ta, kuigi ka tema ei vaata vigadele läbi sõrmede. “Kui kõik korraga deklaratsioone esitavad, siis on võib-olla koormus nii suur, et asjad jooksevad kokku.”

Ühe asemel kaks

Firma Ma-Ra omanik Lea Sinimäe tõdes, et praegu võtab maksu- ja tolliameti süsteemis nii deklaratsioonide kui ka teiste andmete esitamine varasema ühe asemel kaks päeva. Kuigi apsakaid on ka olnud, annab Sinimäe uuele süsteemile tugeva nelja.  

“Lähebki nii palju aega, kui login maksuametisse ja seal on teade, et vabandame, aga täna ei saa esitada, proovige kahe päeva pärast uuesti. Aega läheb,” nõustus Sinimäega raamatupidaja Aina Kallas. “Loodan, et see asi loksub maksuametil paika, sest praegune lahendus on väga käepärane ja kodune.”

“TSD-d avanevad suhteliselt hilja, antakse vaid üks-kaks päeva, mil neid teha,” ütles Liis Laanesaar ettevõttest 1Raamatupidamine. “Oleme oma töö planeerinud nii, et neil päevadel me muid asju ei võtagi, et jõuaks õigeks ajaks deklareerida. Tehnilisi erroreid ole ma aga märganud.”

Elmar Orav, kellele kuulub ettevõte ELOR Raamatupidamine, on süsteemiga aga rahul. “Ei taha nuriseda. Tundub, et see läheb maksuametil päris hästi,” ütles ta. “Ainuke segav asi on esialgu see, kuhu täpsemalt vajutama peaks, aga selle õpib ka katse-eksitusmeetodil kuu ajaga ära.”

Hetkel kuum