Äripäev • 7. aprill 2015 kell 10:30

Horm: seakasvatajad peavad farme sulgema

Atria Eesti juht Olle Horm.  Foto: Andras Kralla

Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm ütles, et sealihakasvatuse pankrotilaine tagajärgi näeme aasta-kahe pärast.

Horm ütles, et praeguse sealihatootmise vähendamise - teisisõnu pankrotilaine - tagajärgi tunneme alles 2016.–2017. aastal. Mitmeid aastaid miinust tootnud seakasvatajad maksavad praegu ärile peale või sulgevad farmid.

„Tartu Agro, Rey Seakasvatus, Tahula seafarm – need ei ole väikefarmid, mis praegu uksi sulgevad, vaid Eesti mõistes väga korralikud ning väärika ajalooga tegijad,“ rääkis Horm. „Seakasvatajate lähitulevik on tume: hind on madal, külmhooned on liha täis, seakatk levib ning ekspordipiirangud kehtivad endiselt. Heategevusega keegi seakasvatuses tegeleda ei suuda, mis tähendab, et ees ootab kas valuline turukorrektsioon või poliitiline sekkumine. Positiivset trendimuutust hetkel ette näha ei ole.”

Hormi sõnul võidavad seakasvatuse kehvast käekäigust majanduslikult need lihatööstused, kel ei ole oma seakasvatust ning kes kasutavad sissetoodud liha.

Hetkel kuum