Tamsar: ühest protsendist pole tolku

Tööandjate keskliidu tegevjuht ja ettevõtja Toomas Tamsar (keskel)  Foto: Andras Kralla

Sotsiaalmaksu langetamine on küll samm õiges suunas, kuid 1% ei too kaasa piisavat muutust ettevõtluskeskkonnas, ütles tööandjate keskliidu tegevjuht ja ettevõtja Toomas Tamsar.

Uus valitsus kavatseb langetada sotsiaalmaksu 1% ja tõsta tulumaksuvaba miinimumi 205 euroni kuus. Praegune sotsiaalmaks on 33% ja tulumaksuvaba miinimum 154 eurot kuus.

Tööandjate keskliidu tegevjuht Toomas Tamsar ütles, et 1% sotsiaalmaksu langus pole ettevõtjale tajutav. „See on selline „Kevadest“ pärit põhimõte, et kui tervet rehkendust teha ei jõua, siis tee pool,“ ütles ta. Tema sõnul oleks ettevõtjate jaoks muutus tunnetatav olnud, kui sotsiaalmaksu langetataks vähemalt 3%.

Tööandjate keskliit pakkus ise mullu sügisel oma manifestis välja, et sotsiaalmaks peab langema vähemalt koguni 4%. „Siis oleks vaja olnud kaaluda tõsiselt ka maksude ümber struktureerimist, mis praegu läheks juba natuke liiga keeruliseks. Kuid siis oleks olnud sotsiaalmaksu langetamisel ka selge mõju,“ rääkis Tamsar.

Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine on Tamsari sõnul mõistlik. „Maksuvaba miinimumi tõstmine on lausa kõvasti mõistlikum kui tulumaksu langetamine,“ ütles ta.

Koalitsiooniläbirääkimistel on Tamsari sõnul kuulda võetud mitmeid tööandjate keskliidu sügisel tehtud ettepanekuid erakondadele. Liidu ettepanekud lähtusid eelkõige majanduskasvu suurendamise vajadusest. Tamsar märkis, et kuigi on arusaadav, et valitsus peab arvestama kõikide huvide ja osapooltega, mistõttu ei saagi iga ettepanekut ellu viia, on näha, et mitmed keskliidule olulised teemad jõuavad siiski ka koalitsioonileppesse. Sellisteks teemadeks on Tamsari sõnul näiteks riigi- ja haldusreform ning kodumaise ressursi väärtustamine. „Tundub, et valitsusse astuvad erakonnad tahavad nende teemadega tegeleda,“ ütles ta.

Hetkel kuum