• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rõivas: minu mõte pandi valesse kastmesse

  Peaminister Taavi Rõivas.Foto: Eiko Kink

  Peaminister Taavi Rõivas klaaris valitsuse pressikonverentsil oma eilset intervjuud, milles soovitas maainimestel osta säästlikumaid autosid. Rõivase sõnul oli tema mõte pandud kahetsusväärselt teise kastmesse.

  Eile küsis Eesti Päevaleht Rõivaselt, mida peaks tegema maal elavad inimesed, kes käivad näiteks 30 kilomeetri kaugusele tööle. Väljaandes toodud peaministri vastus oli, et viie sendi mõju on kohati tugevalt üle dramatiseeritud ning ta soovitas maainimestel kaaluda säästlikuma auto ostmist.
  "Seda mõtet, kus ma rõhutasin 5 sendi mõju ja kus ma ütlen maainimestele, et ostke säästlikum auto, siis sellises sõnastuses ei ole ma seda öelnud ja mul on väga kahju," kommenteeris Rõivas valitsuse pressikonverentsil. "Veel kord ma vabandan nende inimeste ees, kes vildakate pealkirjade tõttu minu mõttest valesti aru said."
  Rõivas jätkas: "Ma ütlen nendele inimestele, kes panevad pealkirju ja tsiteerivad poliitikuid, olla pealkirjades võimalikult täpsed ja mitte otsida vastandumist või konflikti. Seda ma õigeks ei pea. Me kõik ju mõistame, et selle teema tasakaalukas käsitlemine on meie kõigi huvides."
  Tegemist on ju keskkonda saastava tarbimisega, mis ei peaks ajas odavamaks minema, selgitas Rõivas. "Viimased 6 aastat on olnud erandiks, sest oli majanduskriis ja naftahind tegi suuri rekordeid, sellises olukorras oli õige, et valitsused hoidusid aktsiisitõusust," ütles Rõivas. Olukorras, kus kütuse hind on oluliselt langenud, nafta hind languses, on Rõivase sõnul kõik need muutused suurusjärgus 5-6 korda suuremad, kui see aktsiisitõus, millest on valitsuses juttu olnud kui katteallikast lastetoetustele jt olulistele asjadele. "5 sendi mõju ei ole eraldi võttes talumatu hinnatõus. Selge see, et kütuse hinnatõusul on mõju ka teistele teenustele ja kaupadele, aga see ei ole nii traagiline - me räägime veerandi protsendi suurusest mõjust tarbijahinnaindeksile," selgitas Rõivas.
  Peaministri sõnul ei ole valitsuse valikud lihtsad: kui on valida automaksu kehtestamise ja kütuseaktsiisi tõstmise vahel, siis kütusehinna tõus on vähem valus. "See, et avalikkuses diskussioon käib, on hea," lisas Rõivas.
  Protest valitsust ei kõiguta
  Ajakirjaniku küsimusele, kas inimeste kasvava protestilaine vaimus kaaluks valitsus aktsiisi mittekehtestamist, vastas Rõivas, et riigieelarve miinusesse laskmine ei oleks aus. 
  "Tuleb kaaluda erinevate alternatiivide vahel ja seda me oleme teinud. Minu hinnangul on kütuseaktsiisi mõistliku mõjuga mitte liiga üle võlli kiire tõus vähem ebameeldiv, kui oleks näiteks automaksu kehtestamine," kõneles Rõivas ja märkis, et automaksu puhul peaksid maksma kõik autoomanikud, sõltumata sellest, kui palju nad autot reaalselt kasutavad. Samuti tekitaks uue maksu kehtestamine täiendavat halduskoormust.
  Rõivas selgitas, et kütuseaktsiisi tõstmine ei ole ainult Eesti poliitika, vaid seda tehakse mujalgi, ja Euroopas on Eestist odavama kütusega riike vaid kaks - Bulgaaria ja Poola.
  "Me kindlasti peame hoidma aktsiisi tõusu mõistlikuna, ta ei tohi minna üle piiri. Tuleb arvestada, et see tekitab inimestes teatud pahameelt, aga ma usun, et seda on võimalik vähendada, kui ausalt selgitada, mis on alternatiivid ja teised valikud valitsuse ees. Meile kellelegi ei meeldi, kui peab maksumäärasid tõstma, aga see on ka oluline, et oleks eelarvelisi vahendeid," selgitas peaminister.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Uute autode müük kukkus Euroopas veerandi
Põhiliselt kiipide puudusest tekkinud tarneraskuste tõttu müüdi septembris Euroopa Liidu riikides vaid 718 598 uut sõiduautot, mida on 23,1% vähem võrreldes möödunud aastaga.
Põhiliselt kiipide puudusest tekkinud tarneraskuste tõttu müüdi septembris Euroopa Liidu riikides vaid 718 598 uut sõiduautot, mida on 23,1% vähem võrreldes möödunud aastaga.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.