Sirje Rank • 17. aprill 2015 kell 15:43

Volinik: Kreekata poleks euro enam ühisraha

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Pierre Moscovici.  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Pierre Moscovici ütles intervjuus ajalehele Financial Times, et Kreeka lahkumine euroalalt oleks väga halb kreeklastele ja väga halb euroalale.

„Kui ei suudeta hoida terviklikkust (st kui Kreeka rahaliidust lahkub), tähendab see seda, et euro ei ole enam ühisraha. Siis on euro vaid fikseeritud kursside süsteem ja sellega nõrgem kui varem. Tahame, et euroala oleks terviklik,“ ütles Moscovici.

Volinik möönis, et tuleval nädalal Riias toimuvalt euroala rahandusministrite kohtumiselt vaevalt Kreeka osas mingit kokkulepet sünnib. Viimane võimalus Kreeka jaoks kreeditoridega reformides kokkuleppele jõuda, mis võimaldab kätte saada Kreeka abiprogrammist veel välja maksmata 7,2 miljardit eurot, on rahandusministrite kohtumine mais. Sellele järgneval päeval tuleb Kreekal tagasi maksta osa IMFilt võetud laenust. Kui selleks raha ei ole, ei suuda Kreeka oma võlakohustusi täita.

Kui mõned euroala ametnikud räägivad juba eravestlustes, et Kreeka on euroalalt minemas, siis Euroopa Komisjon töötab Moscovici sõnul selle nimel, et läbirääkimised jõuaksid tulemuseni. Mingit muud plaani ei ole. "Ei mingit Kreeka lahkumist, see on meie moto," ütles Moscovici. 

Hetkel kuum