Äripäev • 21. aprill 2015 kell 9:37

Kahvlite asemel 7,7 miljonit salasigaretti

Sigaretid.  Foto: Erik Prozes

Tolliametnikud avastasid märtsi lõpus Paldiski sadamas Rootsi laevale suunduva veoauto haagisest 7,7 miljonit salasigaretti.

Saatedokumentides esitatud andmete järgi pidid kaubaks olema plastmassist noad ja kahvlid. Haagise kontrollimisel tuvastasid tolliametnikud, et nimetatud kaupa oli haagises vaid kaks esimest alust. Ülejäänud haagis oli täidetud 7 768 000 salasigaretiga, mis kandsid hispaaniakeelseid hoiatussilte.

Kauba sihtriigiks ei olnud Eesti, kuid siinsele salaturule jäädes oleks riigile jäänud maksudena laekumata üle 1,3 miljoni euro.

Ametnikud pidasid kahtlustatavana kinni 52aastase eestlase Nikolai, keda kahtlustatakse tubakatoodete käitlemise korra rikkumises, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmise korral karistusena ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Tihe kontroll mõjub

Prokurör Robert Saarekese sõnul registreeritakse igal aastal keskmiselt 30-40 juhtumit, kus tarbijani üritatakse toimetada maksumärgiga märgistamata või mittevastavas müügipakendis olevaid tubakatooteid. „Nii loodetakse illegaalse tulu teenimise eesmärgil seadustest kõrvale hiilida,“ selgitas prokurör.

MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on viimastel aastatel piiripunktides ja ka sisemaal tollikontrolli suurendamine salasigarettide levikule mõju avaldanud. „Salaturu osakaal vähenes 2013. aastal 21 protsendilt 16 protsendile ning eeldatavalt jätkus vähenemine ka eelmisel aastal. Suur abi on olnud koostööst politsei- ja piirivalveametiga, kellega viime läbi mitmeid ühistegevusi nii piiripunktides, rohelisel piiril kui ka sisemaal,“ rääkis Koidu.

Hetkel kuum