Äripäev • 23. aprill 2015 kell 12:30

Kracht: riik ei saa maksupettustega hakkama

Uuesti EVEA presidendiks valitud Kersti Kracht.  

Maksupettused ettevõtluses on võrdsed dopinguga spordis ja need peavad kaduma, ütles eile uuesti EVEA presidendiks valitud Kersti Kracht.

Kracht ütles, et ettevõtjatel on vaja võtta aktiivsemalt sõna õiguskeskkonna ja maksude kohta. Tema sõnul on maksupettused võrdsed dopinguga spordis ja need peavad kaduma. "Kuid seda nii, et aus maksumaksja ei peaks kogu aeg tõestama, et ta kaamel ei ole. Ettevõtete halduskoormus kasvab niigi pidevalt ja ei ole õige karistada kõiki ettevõtjaid üheülbaste kontrollimeetmetega," ütles ta.

Krachti sõnul tuleb riigi bürokraatia vohamist piirata, aga teisalt on valdkondi, kus riigi võimekus on allapoole igasugust arvestust. Üks sellistest valdkondadest on tema hinnangul just majandus- ja maksukuriteod. "Menetlemata majanduskuridegude arv ületab juba tuhandet. Ettevõtja, kes lõppude lõpuks on ju maksumaksja, on õigustatud riigi kaitsele nii nagu iga teine kodanik," rõhutas ta.

Uuel ametiajal tahab Kracht aktiivsemalt kaasa rääkida maksude ja õiguskeskkonna teemadel, sest liiga kõrge maksukoormus alandab juba tõsiselt Eesti konkurentsivõimet võrdluses lähinaabritega.

Kolmapäeval toimunud EVEA üldkogu koosolekul valiti 2015-2017 ametiajaks tagasi eelmise perioodi presidentuur. Presidendiks valiti tagasi kauaaegse ettevõtluskogemusega Kersti Kracht ning asepresidentidena jätkavad EVEAs algusaegadest tegev Marina Kaas ning vandeadvokaat Jako Laanemägi.

Hetkel kuum