Ansip: koalitsiooniläbirääkimistel tehti viga

Andrus Ansip  Foto: EPA

Euroopa Komisjoni asepresidendi ja endise pikaaegse peaministri Andrus Ansipi sõnul tehti koalitsioonikõnelustel viga, et avalikkust ei hoitud piisavalt kursis teemadega, mille üle vaidlused käisid.

„Kaugelt vaadetes on minu jaoks selge see, et koalitsiooniläbirääkimistel on tehtud suur viga. Rahvast pole piisavalt informeeritud sellest, mille üle on läbi räägitud, rahval pole võimalik olnud samastuda kas ühe või teise diskuteeritava seisukohaga,“ rääkis Ansip täna Tallinnas, kommenteerides Eesti sisepoliitikat - kriitikat Reformierakonna aadressil ja erakonna sees ning pingeid valitsuskoalitsioonis.

„Tulemus on kõigile näha – mitte üheski koalitsioonierakorras pole praegu kindlat tunnet, et jah, see on see koalitsioonilepe, mida me tahtsime. See on meie oma ja selle järgi me hakkamegi Eesti elu järgmise nelja aasta jooksul korraldama.“

Ansipi sõnul pole tekkinud õiget omanikutunnet. Ta meenutas, kuidas teda ennast omal ajal süüdistati, et ta läbirääkimistest piisavalt infot avalikkusele ei andnud. „Sellest hoolimata olid järgmisel päeval lehed läbirääkimiste teemasid täis. Nii olid inimesed informeeritud ja said kujundada oma seisukoha. Ansipi sõnul seletab see, miks valimised võitnud erakondade reiting toona valimiste järel tõusis. „Praegu jäeti rahvas sellest samastumise võimalusest ilma. Ja on täiesti loomulik, et toetus on kukkunud,“ arutles Ansip.

„Ma näen seda, et kui riigieelarve strateegiat koostatakse, on suhtlemine märksa intensiivsem. Aga umbusk on tekkinud. Ja kuidas seda usaldust taastada, mis nende suletud uste taga läbirääkimistega kahjustati, see on juba teiste inimeste ülesanne,“ rääkis Ansip.

Hetkel kuum