Äripäev • 5 juuni 2015

Eesti idufirma aitab maksudelt kokku hoida

Kes ei tahaks maksude arvel kokku hoida?  Foto: EPA

Eesti iduettevõte Viatax veebiteenuse abiga on Eesti ettevõtjal võimalik registreerida oma firma mõnes teises riigis, näiteks Lätis, kus ettevõtja võidaks sealsetest maksusoodustustest. Viatax teatas, et registreeris mais Lätis esimesed 38 ettevõtet.

„Viataxi veebikeskkond võimaldab ettevõtjal oma uue Lätis registreeritud ettevõttega majandada täpselt sama mugavalt, kui see toimuks Eestis,“ märkis Viataxi tegevjuht Jörgen Laumets. Peale registreerimise pakub idufirma ka paljusid tugiteenuseid.

„Meie äriidee sai alguse tõdemusest, et Euroopa Liidus puudub veebikeskkond, mis lihtsustaks ettevõtlusega alustamist riigis, mis ettevõtja tegevuse jaoks kõige soodsam on. Esimene loogiline samm oli pakkuda Eesti mikroettevõtjatele võimalust osa saada Läti kui madalama maksumääraga tegevuspiirkonna eelistest,“ lausus Laumets.

Lätis kehtib lihtsustatud maksustamine kuni 3aastastele firmadele, kus on kuni 5 töötajat ning mille käive ei ületa 100 000 eurot. See annab võimaluse tasuda tulu- ja muude maksude asemel ühtset maksu, mille määr on 9% käibest. „Kui nii Eesti kui Läti ettevõtja maksavad töötajale 720eurost netopalka, siis Eesti tööandja kulu kokku on 1208,26 eurot, Lätis aga 720 eurot. Sääst on 488,26 eurot kuus,“ selgitas Laumets.

Ta prognoosib, et lähitulevikus registreerivad nad Lätis ühe kuu jooksul vähemalt 50-100 ettevõtet.

Viatax on Eesti idufirma, mille eesmärk on pakkuda Euroopa Liidu ettevõtjatele võimalust registreerida oma firma riigis, mis tänu parematele maksude optimeerimise võimalustele võimaldab ettevõttel algusfaasis kiiremini jalad alla saada. Viatax pakub oma teenust Lätis, Hongkongis, Küprosel, Maltal, Singapuris ja Iirimaal.

Hetkel kuum