Äripäev • 10. juuli 2015 kell 10:45

Notarid: Harjumaal kasvab kinnisvaratehingute arv

Tehingu kinnitamine.  Foto: Andras Kralla

“Kinnisvaraga seotud tehingute arv on küll juba mitu aastat tõusuteel, kuid kinnisvarabuumi ajaga võrreldes on tehingute arv jätkuvalt ligi poole väiksem,” rääkis Notarite Koja esimees Tarvo Puri.

Puri sõnul on vähenenud kinnisvaraga äritegemine - ost ja müük puudutab peamiselt eluaseme vahetamist. “Samas on tehingute arv kiirelt tõusmas, mis viitab, et turg on aktiivne ja madalseisust oleme üle saanud.”

Kõige enam on kasvanud kinnisvaratehingute tõestamine Harjumaal, kus on tehtud tänavu esimesel poolaastal 1101 tehingut rohkem kui mullu samal ajal. Märkimisväärselt on tehingute arv tõusnud ka Läänemaal, Järvamaal ja Tartumaal.

Kinnisvaratehingute arv on kukkunud kõige enam Ida-Virumaal (502 tehingu võrra), aga langenud on tehingute arv ka Lääne-Virumaal, Jõgevamaal, Võrumaal, Saaremaal ja Hiiumaal. Teistes maakondades võib täheldada väikest tehingute arvu kasvu.

Eesti notarid tõestasid tänavu esimesel poolaastal mullu sama ajaga võrreldes 715 kinnisvaratehingut rohkem, peamine kasv oli II kvartalis.

Samal ajal on teiste notaritoimingute koguarv üle 4000 võrra languses, mis tuleneb peamiselt tõlgete kinnitamise vähenemisest, sest sellest aastast ei tohi notarid kinnitada tõlkeid eesti keelest võõrkeelde.

Eestis tegutsevad 92 notarit tegid esimese poolaasta jooksul toiminguid ja osutasid teenuseid kokku 144 265 korral, aasta varem oli vastav number 149 477.

Kõige enam kinnitasid notarid ärakirja ja väljavõtte õigsust (45 433 korral) ning tõestasid kinnisasjaga tehtavaid tehinguid (32 834 korral).

Ühe notari kohta tehti kõige enam toiminguid ja teenuseid Harjumaal (1889), Valgamaal (1789) ja Tartumaal (1581). Summaarselt oli ootuspäraselt toiminguid ja teenuseid kõige rohkem Harjumaal (81 213) ning kõige vähem Hiiumaal (721).

Notarid tõestasid esimesel poolaastal 32 834 kinnisvaratehingut, mida on 715 tehingu võrra rohkem kui mullu samal ajal.

Hetkel kuum