31. juuli 2015 kell 7:25

USA sanktsioonide all ka Soome ettevõtted

Ukraina sõdurid Putilovskaja kaevanduse juures Donetski lähistel  Foto: EPA

USA välisministeerium lisas neljapäeval nimekirja uusi isikuid ja ettevõtteid, kelle suhtes rakendatakse sanktsioone seoses sündmustega Krimmis ja Ida-Ukrainas.

Seda selleks, et seista vastu katsetele kehtestatud sanktsioonidest mööda hiilida ning et kooskõlastada USA tegevust oma rahvusvaheliste partnerite sammudega, vahendas USA välisministeeriumi veebileht.

Läinud kuul otsustas Euroopa Liit Venemaa-vastaseid sanktsioone pikendada tuleva aasta alguseni ning ka Kanada on teatanud meetmete karmistamisest.

„Tänased sammud rõhutavad meie otsustavust jätkata Venemaa survestamist rahvusvahelise õiguse rikkumise ja Ida-Ukrainas konflikti õhutamise eest,“ ütles ministeeriumi välisvarade kontrolli osakonna (OFAC) direktor John E. Smith. „Meie sõnum on selge: jätkame samal kursil, et meie sanktsioonid oleksid efektiivsed ja neid ei leevendata enne, kui Minski kokkulepped on täielikult ellu viidud.

Kokku täieneb nimekiri 26 isiku ja ettevõtte võrra.

OFAC kehtestas sanktsioonid ettevõtete ja inimeste vastu, kes on oma tegevusega toetanud juba varem sanktsioneeritavate nimekirja kantud Vene suurärimeest Gennadi Timtšenkot. Samuti sanktsioneeriti ettevõtteid, mis on USA välisministeeriumi sõnul aidanud Venemaa suurärimeest ja president Vladimir Putini lähikondset Boris Rotenbergi. Nimekirja lisati neli endist Ukraina ametnikku ja nende lähikondseid, kes on seotud Ukraina endise presidendi Viktor Janukovitšiga. Nimekirjas on ka Krimmi sadama- ja praamioperaatorid.

Samuti on nimekirja lisatud rida ettevõtteid, mis USA välisministeeriumi teatel on mullu sanktsioneeritavate nimekirja kantud VEB panga ja Rosnefti allüksused.

Meetmete eesmärk on survestada Venemaad Minskis sõlmitud relvarahukokkuleppe tingimusi täitma. Administratsiooni ametnikud kinnitasid, et sanktsioonide eesmärk ei ole konflikti eskaleerida, vaid survet hoida.

Lisaks avalikustas OFAC, millisel moel on firmad üritanud sanktsioonidest kõrvale hiilida.

Sanktsioneeritavate nimekirjas on ka Soome kodakondsusega isikud ning neli Soome firmat. Nimekirjas on Soome ärimees ja firma SET Petrochemicals tegevjuht Kai Paananen ja jäähokiklubi Jokerit omanike ringi kuuluv Soome ja Vene kodakondsusega Roman Rotenberg. Soome firmadest on nimekirjas Airfix Aviation, Långvik Capital, Set Petrochemicals ja Southeast Trading.

Hetkel kuum