Pille Ivask • 10. august 2015 kell 5:45

Kreeka kõnelused edenevad

Alexis Tsipras (vasakul)  Foto: epa

Nädalavahetusel peetud läbirääkimised Kreeka kolmanda abipaketi suhtes on tublisti edenenud, vahendab Wall Street Journal.

Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos ja majandusminister George Stathakis pidasid eile maha mitu tundi kestvad läbirääkimised Euroopa Komisjoni, IMFi, Euroopa Keskpanga ning Euroopa stabiilsusmehhanismi esindajatega. Laupäeval kestsid kõnelused kuus tundi.

Kreeka ametnikud ütlesid, et omavahel kõneldi nii majandusreformidest, mida Kreeka peab tegema kui ka eelarvekärbetest, mis aitavad kindlustada euroala murelapsele kolmanda paketi.

Samuti keskendusid kõnelused küsimusele, kuidas taastada Kreeka finantssüsteemi olukord, kuna sealsed pangad olid kuu aega suletud.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras on surutud üsna kitsasse ajaraami ning analüütikud arvavad, et nõnda võib Tsipras olla sunnitud kokku kutsuma suvepuhkusel viibivad parlamendiliikmed, et vajalikud reformid kiiresti vastu võtta. Euroopa vastukaja seesugusele plaanile olla olnud üksnes positiivne.

Samas on paljud ametnikud väitnud, et kokkuleppe saavutamine 20. augustiks tundub liiga ambitsioonikas. Iga kokkuleppe, mille Kreeka oma võlausaldajatega saavutab, peavad heaks kiitma ka eurotsooni liikmesriikide valitsused. 

Hetkel kuum