Pille Ivask • 12. august 2015 kell 5:45

Riik, kes kaotab enim Hiina otsusest jüaani nõrgestada

Brasiilia president Dilma Rouseff, keda toetab vaid 7% brasiillastest.  Foto: epa

Hiina otsusest devalveerida jüaani kaotab enim Brasiilia, kirjutab Business Insider.

Hiina keskpank andis eile teada, et devalveeris jüaani ning loodab selle sammuga elavdada eksporti ning majanduskasvu. Tegu on suurima valuuta nõrgestamisega alates 1994. aastast.

Hiina keskpanga otsus on eriti valus Brasiiliale, kelle jaoks Hiina on suurim ekspordipartner. Brasiilia müüb pea poole toodetud naftast ja rauamaagist just Hiinasse. Jüaani devalveerimine võib tähendada, et kuna nimetatud toorainete hinnad on niigi madalal tasemel, võib majanduslik kahju Brasiiliale suureneda veelgi.

Brasiilial on probleeme süle ja seljaga. Pidevad korruptsiooniskandaalid, president, keda pooldab vaid seitse protsenti elanikkonnast ning valuuta, mis on neljandiku oma väärtusest kaotanud, on vaid mõned hädad, millega riik silmitsi seisab. Lisaks ennustatakse Brasiilia majandusele tänavu 2,5 protsendi suurust langust.

Analüütikud ütlevad, et ilma Hiina abita Brasiilia praegusest olukorrast välja ei rabele. Credit Suisse’i raportis märgitakse, et järgnevate kvartalite jooksul majanduse olukorra suurt paranemist ette näha pole, kuna välised mõjurid ei aita sellele kaasa. Kuna Hiina nõudlus tooraine järele on vähenenud ning nüüd tuli teade jüaani devalveerimisest, toob see endaga kaasa kapitali väljavoolu Brasiiliast ning riigi võlgade kallinemise.

Hetkel kuum