Mait Kraun • 17. august 2015 kell 7:30

Jaapani majandus kahanes 1,6 protsenti

Jaapani majandus kahanes 1,6 protsenti.  Foto: Bloomberg

Jaapani majandus kukkus teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,6 protsenti. Eksport vähenes ja tarbijad tõmbasid oma kulutusi kokku, vahendab Reuters.

See seab surve peaminister Shinzo Abele, kes peab oma poliitikatega tagama, et Jaapani majandus tuleks mitu kümnendit kestnud deflatsioonist välja. Hiina majanduse aeglustumine ja selle mõju Aasia naabritele tähendab, et kiiremat tõusu järgmises kvartalis oodata ei ole, ütlevad analüütikud.

Majanduslangus survestab ka poliitikuid, kes kaaluvad täiendavat rahapoliitilist ja fiskaalset stimuleerimist selle aasta teises pooles.

„Kui eratarbimine püsib nõrk, siis on peaministril vesi ahjus – juba praegu on valitsuse reiting madal ja järgmisel aastal on valimised,“ ütles Credit Suisse Jaapani peaökonomist Hiromichi Shirakawa. 

Eratarbimine, mis moodustab majandusaktiivsusest umbes 60 protsenti, kukkus eelmise kvartaliga võrreldes 0,8 protsenti – see on kaks korda rohkem, kui analüütikud ootasid. Tõsi, analüütikud ootasid Jaapanile veidi sügavamat, 1,9protsendilist majanduslangust. Seega oli 1,6protsendiline kahanemine turgude perspektiivilt hea uudis ja Jaapani Topix aktsiaindeks kallines täna hommikul 0,3 protsenti.

Hetkel kuum