Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtted laenasid 980 miljonit eurot

  Ettevõtetele väljastatud laenude hulk on aastaga kasvanud.Foto: Panthermedia/Scanpix

  Ettevõtetele väljastatud laenu- ja liisinguportfelli aastakasv kiirenes juulis 4,2 protsendini. Kuu jooksul väljastati ettevõtetele laene 980 miljoni euro ulatuses, mis on viimaste aastate suurim maht, teatas Eesti Pank.

  "Iseäranis paistis silma uute pikaajaliste laenude suur maht, millesse panustasid ka mõned suuremahulised tehingud. Pikaajalisi laene anti varasemast rohkem peamiselt töötleva tööstuse, kinnisvara- ja kaubandussektori ettevõtetele," kommenteeris Eesti Panga ökonomist Mari Tamm.
  Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute maht suurenes juulis 259 miljoni euro võrra, 15,8 miljardi euroni. Finantseerimisportfell kasvas aastaga 4,1%.
  Eluasemelaenude portfell jätkas mõõdukat kasvu ning suurenes aastaga 3,9%. Tamme sõnul anti kuuga uusi eluasemelaene viimaste aastate suurimas mahus ehk 89 miljoni euro väärtuses. Majapidamiste muude laenude ja liisingute kasvutempo on viimastel kuudel kiirenenud, osaliselt ka autoliisingu ja laenude mahu kasvu tõttu.Pankade väljastatud laenude keskmised intressimäärad püsivad tänu baasintressimääradele jätkuvalt madalad. Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad jäid juulis eelmise kuu tasemele ehk 2,2% juurde.Tähtajaks tasumata laenude maht suurenes juulis pisut, nagu ka eelmistel kuudel, kuid on jätkuvalt väike. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht oli kuu lõpus 1,7% laenuportfellist. Tähtajaks tasumata laenude maht on viimastel kuudel suurenenud peamiselt tööstus- ja põllumajandusettevõtete puhul.Sarnaselt viimaste kuudega kasvasid majapidamiste hoiused juulis aasta võrdluses 8%. Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht jäi juulis ettevõtete hoiuste mõningase vähenemise tõttu eelmise kuu lõpu taseme ehk 10,3 miljardi euro juurde.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Keskerakonna esimehena jätkab Jüri Ratas Aseesimehed Kõlvart, Kiik, Karilaid, Toom
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Sõjast põgenenud ukrainlased kohtusid Eesti IT-kooli katsel: "Boltist räägitakse meil majandustunnis!"
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.