Eliisa Matsalu • 31. august 2015 kell 13:00

Ossinovski: Reformierakond hiilib vastutusest kõrvale

Peaminister Taavi Rõivas ja SDE esimees Jevgeni Ossinovski  Foto: Raul Mee

Reformierakond hiilib Tallinna Sadama skandaalis vastutusest eemale ja ründab põhjendamatult sotsiaaldemokraate, ütles SDE esimees Jevgeni Ossinovski.

Eile teatas sotsiaaldemokraadist ettevõtlusminister Urve Palo, et kui SDE otsustab koalitsioonis jätkata, astub tema ministrikohalt tagasi. Tõenäoliselt astub tema asemel ametisse SDE esimees Jevgeni Ossinovski. Poliitikaanalüütiku Ahto Lobjaka sõnul oleks Ossinovskil mõistlikum hoopiski Sven Mikserilt kaitseministriportfell üle võtta.

Ossinovski sõnul on kõige olulisem, et selgus saabuks kiiresti. „Täna ei ole mõtet spekuleerida võimalike nimede ja ministriportfellide ümberjagamise üle,“ ütles ta, lisades, et SDE juhatus teeb selle kohta otsused lähipäevil.

Ossinovski märkis, et mõistab Palo lahkumisotsust. „Tema vastu suunatud isiklikud rünnakud Reformierakonna niiditõmbaja Kristen Michali poolt on lihtsalt alatud,“ sõnas ta. Ossinovski lisas, et Reformierakonnal on viimane aeg mõista, et Tallinna Sadama korruptsiooniskandaali ei ole võimalik lahendada sotsiaaldemokraate põhjendamatult rünnates.­ „See ei ole PR-ülesanne. Vastutusest kõrvalehiilimise asemel tuleb teha otsustavaid muudatusi riigile kuuluvate ettevõtete juhtimises,“ ütles ta.

Kuigi juba viis kuud pärast valitsuse moodustamist on ametist tagasi astunud kaks ministrit, pole Ossinovski sõnul valitsusliit kriisis. „Meil on toimiv koalitsioon ja sotside juhtimisel uuenenud valitsemislepe. Vaidlemised said selleks korraks vaieldud, lepe on oluliselt sisukam, kui see, mis kevadel sõlmiti,“ rääkis ta. Sotside juht avaldas heameelt, et ka koalitsioonipartnerid hakkasid viimase nädala jooksul tõsisemalt kaasa mõtlema. „Seega on meil, mille kallal tõsiselt tööd teha,“ ütles ta.

Ossinovski lisas, et on täielikult nõus Marju Lauristiniga, kes ütles, et viimased nädalad on Eesti poliitika ajaloos olnud omamoodi ajaloolised. „Nüüd ja edaspidi on koalitsioonilepe elav dokument ning seda saab partnerite kokkuleppel täiendada ka valitsemisperioodi jooksul,“ ütles Ossinovski.

Ta lisas, et Palo on teinud tulemuslikku tööd nii eelmises valitsuses majandus- ja taristuministrina kui ka praeguses valitsuses ettevõtlusministrina. „Hindan tema põhimõttekindlust ja riigimehelikkust, võimet vankumatult seada riigi huvid kõrgemale isiklikest ambitsioonidest ja päevapoliitilisest kalkulatsioonist,“ ütles ta.

Hetkel kuum