Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    AlcorDistillery sai kohtuvõidu viina Y2K asjus

    Viin Y2KFoto: Elmo Riig/Sakala/Scanpix

    Pankrotistunud alkoholitootja Onistari järglane AlcorDistillery saavutas viina Y2K kaubamärgivaidluses kohtuvõidu, ent vastaspool Urmas Velleste lubas vaidlustada lepingu, millega kaubamärk sattus AlcorDistillery kätte.

    Y2K kaubamärgivaidlus

    Selle aasta märtsis andis AlcorDistillery OÜ sisse hagi Saksa äriühingu HPU Hanseatische Projekt Union GmbH, Urmas Velleste ja temaga seotud äriühingu Winex Group OÜ vastu kaubamärgiomaniku ainuõiguse kaitseks.  

    Nii Eesti firmal AlcorDistillery kui ka Saksamaa äriühingul HPU Hanseatische Projekt Union GmbH on registreeritud kaubamärk Y2K.

    AlcorDistillery OÜ-le kuulub kaubamärk Y2K, mis on registreeritud Eesti patendiametis 12.04.2001 ja kehtib kuni 12.04.2021. AlcorDistillery kasutab nimetatud kaubamärki enda toodetud viina tähistamisel ja turustamisel Eesti Vabariigis.

    Saksa äriühing HPU Hanseatische Projekt Union GmbH registreeris Euroopa Ühenduse sõnalise kaubamärgi Y2K 22.12.1999.

    Augusti lõpus tegi Harju maakohus tagaseljaotsuse, millega rahuldas alkoholitootja AlcorDistillery hagi Urmas Velleste ja temaga seotud Winex Group OÜ vastu Eesti ühe populaarseima viina Y2K kaubamärgi omaniku ainuõiguse kaitseks.
    Otsusega keelatakse Vellestel ja Winex Groupil kasutada äritegevuses AlcorDistilleryle kuuluva kaubamärgiga Y2K identseid või sarnaseid tähiseid alkoholijookide, va õlu tähistamiseks Eesti Vabariigis. Vellestel ja Winex Groupil on õigus esitada taotlus kohtumenetluse taastamiseks.
    „Kohus tegi tagaseljaotsuse ja ei arvestanud mitte ühegi meie taotlusega,“ teatas Velleste, kes enda sõnul omandas paljude alkoholitoodete kaubamärgid, sh ka Y2K pärast Onistari pankrotti korraldatud oksjonilt viis aastat tagasi. „Kavatseme taotleda kohtus lepingu, millega AlcorDistillery omandas Hansa Law Office advokaadibüroolt siseriikliku Y2K kaubamärgi, õigustühiseks kuulutamist.“

    Velleste väited on valedAdvokaadibüroo Hansa Law Offices vandeadvokaadid Vahur Kivistik ja Siiri Malmberg

    AlcorDistillery OÜ omandas kaubamärgi Y2K 2013. aastal Alcor OÜ-lt. OÜ Alcor omandas kaubamärgi omakorda advokaadibüroo Hansa Law Offices OÜ-lt samal aastal. Kaubamärgi võõrandamisega seonduvalt on Velleste ajakirjanikule avaldatud väited ebaõiged.

    Velleste äriühing ei võõrandanud kaubamärki 2010. aastal advokaadibüroole mitte „äri- ja õigusriski“ vältimiseks, nagu Velleste väidab, vaid põhjusel, et Velleste ja temaga seotud äriühing olid advokaadibüroole võlgu õigusteenuse osutamise eest.

    Vastavalt kaubamärgi müügilepingule oli Urmas Vellestega seotud äriühingul tähtajaline tagasiostuõigus kaubamärgi tagasiomandamiseks kuni konkreetse kuupäevani, mida Velleste ei realiseerinud. Samuti oli müügilepingus kokku lepitud, et pärast seda kuupäeva on advokaadibürool õigus võõrandada kaubamärk kolmandatele isikutele.

    Kuna advokaadibüroo ei olnud huvitatud kaubamärgi omamisest pikemaajaliselt, siis võõrandas advokaadibüroo kaubamärgi kolmandale isikule. Viidatud lepingule, mis reguleeris kaubamärgi omandi üleandmist advokaadibüroole ja selle hilisemat tagasiostuõigust, on lisaks Vellestele alla kirjutanud ka pankrotihaldur. Mulje loomine, nagu oleks advokaadibüroo toiminud kuidagi ebaausalt, on Urmas Velleste poolt alusetu ja pahatahtlik.

    Lisaks eeltoodule märgime, et Urmas Velleste väide, nagu osaleks vandeadvokaat Vahur Kivistik kuidagi AlcorDistillery OÜ juhtimises või vastutaks AlcorDistillery OÜ toodangu ekspordi eest, on ebaõige. Samuti on Toomas Heinaste advokaadibüroole avaldanud, et ta ei ole kunagi osalenud AS Keila Terko juhtimises, mis nähtub ka äriregistri andmebaasist. Arusaamatutel põhjustel on Velleste otsustanud ajakirjanikule laimata nii vandeadvokaat Vahur Kivistikku kui ka AlcorDistillery OÜ nõukogu liiget Toomas Heinastet.

    Arvestades Velleste absurdseid väiteid ja hinnanguid kaaluvad puudutatud isikud hagi esitamist Urmas Velleste vastu seoses ebaõigete andmete ja ebakohaste väärtushinnangute avaldamisega.

    Velleste: kaubamärk võõrandati tagaselja
    „See, et AlcorDistillery toodab Y2K kaubamärgiga viina, on minu endise ihuadvokaadi Vahur Kivistiku teene,“ selgitas Velleste. Tema sõnul võõrandas Kivistik 2014. aastal, kui Velleste istus vangis, tagaselja oma advokaadibüroo Hansa Law Office kaudu Y2K siseriikliku kaubamärgi AlcorDistilleryle. Velleste väitis, et äri- ja õigusriskide vältimiseks oli kaubamärk temaga seotud äriühingu kaudu vormistatud Kivistiku advokaadibüroo bilanssi pärast Onistari pankrotti 2010. aastal. „Praegu on endine politseiprefekt ja endine maksuameti hall kardinal Vahur Kivistik AlcorDistillery ekspordi eest vastutav isik,“ ütles Velleste.    
    Ta leidis, et Euroopa Liidus varem registreeritud kaubamärk on prioriteetsem siseriikliku kaubamärgi ees. „Kohus oleks saanud seada keelu Hanseatisch Projekt Unionile, kes on kaubamärgi omanik, kuid mitte Eesti residentidele,“ lausus Velleste.
    Kohus andis Velleste sõnul seekord õiguse kahtlase väärtusega ettevõttele, mille juhtorganites figureerib Venemaa äriringkondade tankist Toomas Heinaste, kes on olnud omal ajal seotud jahu ja tangainete tootmisega tegelenud Keila Terko pankrotistamisega.
    Heinaste: töötame edasi
    AlcorDistillery vähemusosanik (45%ga) Toomas Heinaste ütles intervjuus Äripäevale, et ettevõtte tegevust ja plaane kohtuvaidlus ei sega.
    Teie jaoks tuli soodne kohtuotsus.
    Kahjuks seal ei saanudki teistmoodi olla.
    Miks nii?
    Miks oleks saanud. Lugege registrist kaubamärgi omaniku ja staatuse kohta ning ongi kõik.
    Kas kohus rahuldas 100% Teie soovi, nii et mingit põhjust Teil edasi kaevata ei ole?
    Mida? Kuhu? Absoluutselt midagi.
    Kas see otsus muudab midagi AlcorDistillery tegevuses või jätkub teil kõik vanaviisi?
    Nii, nagu oleme töötanud, töötame edasi. Üritame rahulikult elada. Nagu ikka, üritame rohkem vaadata lääne poole. Eesti turg, teate ise, kui väike on.
    Kas peate tõenäoliseks, et kostja otsuse edasi kaevab? Kuivõrd võiks see Teid mõjutada?
    Ei, see ei mõjuta meid mitte kuidagi. See, et vaimselt mittestabiilne inimene mingit jahu üles ajab, see on tema probleem.
    Kust ja kellelt ning millal Te Y2K kaubamärgi omandasite?
    Issand jumal. Pöörduge meie juristide poole. Nad seletavad täpselt ära, kust me ostsime, kust me müüsime.
    Kas Te isiklikult ei taha rääkida?
    Miks ma pean rääkima ühele ajakirjanikule, mida ma olen elus ostnud ja mida ma olen elus müünud. Midagi jäägu inimestele endale ka.  
    Kas on mingeid muutusi lääne turul, uusi kaubanduskette või uusi ostjaid?
    Meil tulevad uued tooted. Eks te panete tähele. Väga suur rõhk on pandud likööride tootmisele. Oktoobrikuus tuleb nii mõnigi uus toode välja Eesti turule.
    Kuidas Y2Kga on läinud?
    Stabiilne viin, arvatavasti nr 2 viin müüginäitajate järgi Eestis. Jaanipäev oli tore ja kampaaniad olid head. Brändi arendus käib. Varsti tulevad Y2K-l maitseviinad.
    Kuidas tootmismahtudega Eestis on?
    Stabiilne tootmine, nii, nagu oli planeeritud, nii ka on. Meid ei mõjuta siin suurt midagi. Rahvast Eestisse juurde ei tule. Ainult välisturud on ettevõttele need, mis edasi viivad.
    Kuivõrd aktsiisid teid mõjutanud on?
    Nii nagu kõiki teisigi. Vaadake ise aktsiisilaekumisi statistikast. Minu arust on laekumised hulga väiksemaks jäänud. Rõõmu see ei valmista kellelegi.
    Aga viia lähiriikidesse?
    Seda plaani ei ole kunagi olnud. Tehasele rattaid alla ei pane.   
    Kas plaanite selle aasta lõpetada kasumis või kahjumis?
    Seda dikteerib küll turg. Seda ei oska öelda. Kui mingi kataklüsm maksudega välja mõeldakse, siis oled õnnelik, kui saad nulliga ära lõpetada. Kuna me investeerime oma tööstusse, siis investeeringud tahes-tahtmata toovad pigem kahjumi majja. Esimesed kolm-neli aastat pead investeerima maksimaalselt palju. Ei ole pääsu. 
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.