Y2K viinad korjati poelettidelt

Viin Y2K  Foto: Eiko Kink

Maksuamet korjas Kohtla-Järve mitmes kaupluses müügilt AlcorDistillery ühe menukama viina Y2K pudelid.

Müügilt korjamise põhjus on valed maksumärgid.

AlcorDistillery keeldus Äripäevaga suhtlemast. Juhatuse esimees Mihhail Bebnev viskas toru hargile enne, kui jõudis ära kuulata teema, millest soovitakse temaga kõneleda. Toote- ja sertifitseerimisjuht Marjanne Kask viibis tööst eemal ja keeldus samuti küsimustele vastamast. Maksuamet lubas teemat küll kommenteerida, aga tänase tööpäeva jooksul ameti vastuseid toimetusse ei laekunud.  

ASi Assoll Kohtla-Järve kaupluse Astar-4 juhataja Olga Razumova rääkis, kuidas AlcorDistillery müügiesindaja, keda ta juba varem tundis, tuli pakkuma Y2K viina soodushinnaga. Kaupluse juhataja jaoks oli see esimest korda AlcorDistillerylt kaupa vastu võtta, kuid ta mõtles, et miks mitte ja võttiski kastitäie müüki.

Mai keskel tuli maksuamet Astar-4 kauplusse kontrollreidi tegema ja võttis müügiletilt kaasa AlcorDistillery viis viimast Y2K viinapudelit. “Ma uurisin, milles on asi. Maksuamet ütles, et nendel pudelitel on maksumärk aegunud ja neid pudeleid oleks tohtinud müüa ainult kuni veebruarini,“ rääkis Razumova.

Nõuab tarnijalt vastutust

Äripäevale teadaolevalt lasti müügiesindaja (nimi toimetusele teada) mõni päev hiljem tööülesannete mittetäitmise pärast lahti, mille ta vaidlustas töövaidluskomisjonis. Mainitud müügiesindaja ei teadnud enda sõnul valedest maksumärkidest midagi. 

Razumova sõnul peaks maksuameti ära korjatud viis pudelit kauplusele kompenseerima AlcorDistillery. „Hetkel ei ole midagi kuulda olnud. Loodame, et kompenseeritakse,“ lausus ta.

Razumova lisas, et maksuamet kontrollis ka teiste tootjate viinasid, mistõttu võib arvata, et tegemist oli tavalise kontrollimisega. Tema sõnul peab maksumärgi õigsust kontrollima tarnija, mitte edasimüüja. Äripäev on saanud vihje, et ka Assolli teistes poodides on samal põhjusel viinasid müügilt korjatud. 

Samuti on Äripäevale teada, et vale maksumärgiga viinapudeleid leiti ka teisest Kohtla-Järve kauplusest, OÜ VB Edu kauplusest, kust maksuamet võttis kaasa viis pooleliitrist Y2K viinapudelit. Seal oli probleem, et 0,7-liitrisel Y2K viinapudelil oli peal sama viinamargi 0,5-liitrise pudeli maksumärk.

Hetkel kuum