Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Bravuuriga alustanud viinatootjal võhm väljas

    AlcorDistillery tootmishooned Viljandi mnt Tallinnas.Foto: Andras Kralla

    Poolteist aastat tagasi maailmavallutusplaanidega Eesti viinaturule sisenenud AlcorDistillery kohal on tumedad pilved.

    Eesti ühe populaarsema viina Y2K kaubamärgi omanikku AlcorDistilleryt ähvardab äriregistrist kustutamine, kuna ettevõte ei ole kahe ja poole tegutsemisaasta jooksul esitanud ühtegi majandusaasta aruannet. Aega vigade paranduseks on antud kuni 2. septembrini. Tahtlikku ettevõtte lõpetamist nimetab juhtkond kuulujutuks, aga kommentaare ka ei anna.
    Samas on teada, et AlcorDistillery ütles hiljuti mitmele kliendile lepingu üles. „Oleme neilt saanud lepingu lõpetamise teate, ent seda pole meile veel jõutud põhjendada. Loodame saada rohkem infot lähiajal,“ ütles Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats e-kirjas. „Seetõttu ka rohkem hetkel kommenteerida ei saa.“

    Kuidas AlcorDistillery turule tuli?

    2014. a oktoobri lõpus saadeti välja pressiteade pealkirjaga: „Eesti viinad jõudsid suurima hüpermarketi lettidele“. Ka televisoon kajastas seda avalööki. Toonane turundusjuht Erki Muhu rääkis pikaajalisest koostööst Lõuna-Euroopas, Hispaanias asuvate maailma suurimate kaubanduskettidega Carrefour ja El Corte Ingles, kuhu pidid jõudma Eestis toodetud kvaliteetviinad Y2K ja Saaga Vodka. Esimene tellimus küündivat lausa 10 000 liitrini. Eesmärk oli jõuda 20 sihtriiki.

    Tootevalikusse kuulusid toona kaksteist kange alkoholi toodet, sh Y2K, Grand Thomas, Saaga jpm. Need olid näha ka kodulehel, mis on praegu suletud.

    Ettevõte ei jõudnudki kaua tegutseda, kui uue aasta algul tekkis üle 2 miljoni eurone maksuvõlg, mis küll mõne kuu jooksul ära maksti. Toona pidas seda ettevõtte juhtkond alustava viinatootja kohta normaalseks, aga konkurendid nägid asja teistmoodi. Üks ütles lausa, et nii väikese algkapitaliga ettevõttele ei tohiks üldse nii palju maksumärke anda, kui neid toona väljastati.

    AlcorDistillery tegutses edasi. Meediasse nad pärast hiigelmaksuvõla tekkimist ei trüginud. Samas saatis neid aga Y2K kaubamärgi vaidlus nii Eesti kohtus kui ka Euroopa Liidu siseturu ühtlustamise ametis, mis on seni osaliselt lahendamata, kuna ei ole teada, kas AlcorDistillery kaebas edasi ameti otsuse Saksa firmale alles jäänud kaubamärgi õiguse kohta.

    Coop Eesti Keskühistu kommunikatsioonijuht Martin Miido ütleb, et nemad on äraootavad ning saavad kommenteerida siis, kui koostöös on olulisi muutusi. Prisma ja Maxima AlcorDistillery tooteid ei müü.
    Ettevõtte töötaja, kes soovis anonüümseks jääda, kinnitas, et firmal ei ole kerge, kuid uksi kinni panema ei hakata. Nimelt olevat käimas ümberstruktureerimine, mille tähendust ta aga seletada ei osanud. 
    Juhid keelduvad rääkimast
    Kui ettevõtet aitas pea kaks aastat tagasi käima lükata umbes kolmkümmend töötajat, siis tänaseks on neist järel alla poole. Töötajate arv on kokku kuivanud, mitmed juhtivtöötajad vallandatud, mõnigi omal soovil lahkunud.
    Endised ja ka praegused töötajad oma nime all olukorrast ettevõttes rääkida ei soovi. Hiljuti vallandati viimane kuuest piirkonna müügiesindajast, kes on enda lahtilaskmise vaidlustanud töövaidluskomisjonis. Samal on teinud ka mitmed teised töötajad. Seni on kõik võidu saanud. Üldjuhul ei ole AlcorDistillery oma eksimust tunnistanud.

    2009 läks pankrotti alkoholitootja AS Onistar ja firmale otsiti uut omanikku.

    2009 lõpus oli firma pakkumises alghinnaga 24 miljonit krooni. Ostjaks osutus OÜ VM-22, mille asutas advokaadibüroo Aavik ja Partnerid. Pärast ostu vormistamist sai VM-22 omanikuks Läti firma SIA B-46.

    2010 sai firma uue nime OÜ Alcor ja omanikeks said Arno Narro ja Toomas Heinaste võrdselt 50 protsendiga. Alcor kustutati äriregistrist 2015. a lõpus majandusaasta aruannete puudumise tõttu. 

    AlcorDistillery asutasid 2013. a oktoobris Toomas Heinaste (45%) ja Venemaa kodanik Aleksander Usov (55%). Tootmine käivitus 2014. a oktoobris. Ettevõte tegutseb Onistari tootmishoonetes Tallinnas Viljandi maanteel.

    Alates 2015. a novembri keskpaigast on ettevõtte osanikud läbi Alcora Invest OÜ Monika Palm (45%) ja Aleksander Usov (55%). Toomas Heinaste on Alcora Investi juhatuse liige. AlcorDistilleryga samal aadressil paikneval Alcora Investil on äriregistris kustutamishoiatus, sest majandusaasta aruanded on esitamata. 

    Ettevõtte juhatuse liige on Venemaa kodakondsusega Mihhail Bebnev, nõukogu esimees Toomas Heinaste, liikmed Pjotr ja Aleksander Usov.

    Allikas: äriregister

    Viimane lahtilastud piirkonna müügiesindaja, kes töötas ettevõttes algusest peale, nimetas ettevõtet ulmefirmaks. Ka tema ei soovinud oma nime all rääkida. „Nagu oleks 90ndates tagasi. Ei ole normaalne firma. Käitub inimestega nagu asjadega,“ oli tema lühikirjeldus ettevõtte kultuurist. 
    Ettevõtte suuromanik Aleksander Usov on Peterburi venelane, kes andnud ettevõttesse mitu korda laenu. Ise ta siin kohapeal ei viibi. Äriregistri kinnitusel seadis Usov enda antud laenude tagatiseks tänavu talvel ka 1,7 mln eurose hüpoteegi ettevõtte vallasvarale.
    Ainuke juhatuse liige Mihhail Bebnev on samuti Venemaa kodanik, aga elab aastaid Eestis. Eesti keelt ta ei räägi. Äripäevaga keeldus ta rääkimast, mainides, et väited firma hääbumisest on valed. Bebnevil on teisigi firmasid, kus ta on kas omaik või juhatuse liige või mõlemad. Peale selle on ta juba pikemat aega Eesti Profipoksi Föderatsiooni juhatuse liige.
    Samuti keeldus Äripäevaga rääkimast äriregistri andmeil nõukogu esimees Toomas Heinaste, kes on ka ettevõtte üks asutaja ja algselt teine omanik läbi oma ettevõtte Alcora Invest OÜ. Kui mullu hilissügisel toimus selles ettevõttes omanike vahetus, siis jäi Heinaste sinna ainukeseks juhatuse liikmeks. Nüüdseks olevat Heinaste aga erimeelsuste tõttu täiesti kõrvale jäetud. Ka 2013. a asutatud Alcora Investil on majandusaasta aruannete puudumise tõttu äriregistris kustutamishoiatus.
    Kaotanud kõik töövaidlused
    Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja töösuhete järelevalve ja õiguse alal Meeli Miidla-Vanatalu sõnul on AlcorDistilleryl olnud kuus töövaidlusasja.
    2014. aastal vaidlustas töötaja töölepingu erakorralise ülesütlemise töötajast tuleneval põhjusel ja taotles tööandjalt hüvitist ebaseadusliku ülesütlemise eest. Töövaidluskomisjon tuvastaski, et tööandjal puudus õiguslik alus tööleping üles öelda, luges töösuhte lõppenuks töövaidluskomisjoni otsusega töölepinguseaduse (TLS) paragrahvi 107 alusel ning mõistis töötajale välja hüvitisena 229 eurot.

    Nii Eesti firmal AlcorDistillery kui ka Saksamaa äriühingul HPU Hanseatische Projekt Union GmbH on registreeritud kaubamärk Y2K. AlcorDistilleryle kuulub kaubamärk Y2K, mis on registreeritud Eesti patendiametis 12.04.2001 ja kehtib kuni 12.04.2021. Ta kasutab kaubamärki enda toodetud viina tähistamisel ja turustamisel Eestis. HPU Hanseatische Projekt Union GmbH registreeris Euroopa Ühenduse sõnalise kaubamärgi Y2K 22.12.1999.

    2015. aasta märtsis esitas AlcorDistillery Harju maakohtule hagi HPU Hanseatische Projekt Union GmbH, skandaalse ärimehe, kunagise Y2K kaubamärgi omaniku Urmas Velleste ja temaga seotud äriühingu Winex Group OÜ vastu, et taotleda kaubamärgiomaniku ainuõigust. Augusti lõpus rahuldas kohus hagi. Otsusega keelati Vellestel ja Winex Groupil kasutada äritegevuses AlcorDistilleryle kuuluva kaubamärgiga Y2K identseid või sarnaseid tähiseid alkoholijookide, v.a õlu tähistamiseks Eestis.

    AlcorDistillery andis ka 2015. algul Euroopa Liidu siseturu ühtlustamise ametisse kaks taotlust seoses Y2K kaubamärgiiga. Esimeses nõuti HPU Hanseatische Projekt Union GmbH Y2K kaubamärgi tühistamist mittekasutamise tõttu ning teises soovitakse registreerida enda kaubamärk ELis.

    Mullu 18. novembril otsustas amet jätta AlcorDistillery taotlus rahuldamata, mis tähendab, et HPU Hanseatische Projekt Union GmbH kuuluv Y2K kaubamärk viina kategoorias jääb kehtima. Teise taotluse kohta ei ole teada, kas otsus on tehtud.

    2015. aastal oli neli töövaidlusasja:
    1) Töötaja vaidlustas töölepingu erakorralise ülesütlemise töötajast tuleneval põhjusel ja taotles tööandjalt hüvitist ebaseadusliku ülesütlemise eest. Töövaidluskomisjon tuvastaski, et tööandjal puudus õiguslik alus tööleping üles öelda, luges töösuhte lõppenuks töövaidluskomisjoni otsusega TLS §107 alusel ning mõistis töötajale välja hüvitisena 4522,70 eurot.
    2) Töötaja nõudis tööandjalt lõpparvet, sh hüvitist koondamisest vähem ette teatatud aja eest, koondamishüvitist ja kasutamata põhipuhkuse eest. Töövaidluskomisjon mõistis töötaja kasuks välja kokku 6327 eurot.
    3) Töötaja nõudis saamata jäänud lõpparvet, summas 552,54 eurot. Tööandja tunnistas nõudeid ja töövaidluskomisjon mõistis nõutud summad töötajale välja.
    4) Koondatud töötaja nõudis samuti saamata jäänud lõpparvet, summas 2096,73 eurot. Tööandja nõudele ei vastanud ning töövaidluskomisjon rahuldas töötaja nõuded.
    2016. aastal on üks töövaidlusasi, kus töötaja vaidlustas töölepingu erakorralise ülesütlemise töötajast tuleneval põhjusel ja taotles tööandjalt hüvitist ebaseadusliku ülesütlemise eest. Menetlus on pooleli.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.