Äripäev • 15. september 2015 kell 12:08

Euroopa autoturg kosub, Eesti oma tõmbas pidurit

Volkswageni tehas.  Foto: Bloomberg

Kui kõigil suurematel Euroopa turgudel kasvas augustis uute autode müük, siis Eesti oli üks kolmest riigist, kus see hoopis veidi langes.

Uute sõiduautode turul jätkus kasv suurte müüginumbritega hiilanud juuni järel ka juulis ja augustis, ületades möödunud aasta müüki vastavalt 9,5% ja 11,2% võrra, teatas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit AMTEL.

Euroopa Liidu liikmesriikides müüdi juulis 1,140 miljonit ja augustis ligi 745 000 uut sõiduautot. Kaheksa kuu kokkuvõttes on tänavu müüdud juba üle 9 miljoni uue sõiduauto, mis ületab mullu samal perioodil müüdud autode arvu veidi üle 700 000 ehk 8,6% võrra.

Augustis kasvas müük jõuliselt kõigil suurematel turgudel: Suurbritannias 9,6%, Saksamaal 6,2%, Prantsusmaal 10,0%, Itaalias 10,6% ja Hispaanias koguni 23,3%. Ainsad Euroopa Liidu liikmesriigid, kus müük augustis langes, olid Eesti (-1,9%), Bulgaaria (-4,9%) ja Luksemburg (-10,5%).

Meie naaberriikidest tõusis uute sõiduautode müük augustis enim Leedus 25,3% võrra. Lätis tõusis müük 8,6% ja isegi viimastel kuudel langustrendi näidanud Soomes kasvasid müüginumbrid 11,7% võrra.

Müüginumbrid kasvasid ka kõigil suurematel autotootjatel, lisas AMTEL.

Hetkel kuum