Sirje Rank • 16. september 2015 kell 14:00

Maailmakaubandus ei saa hoogu sisse

Maailma suurim konteinerlaev CSCL Globe  Foto: Scanpix/Reuters

Maailmakaubanduse taastumine on viimase finantskriisi järel olnud vaevalisem kui mitme eelmise kriisi järel – kolmandat aastat järjest tõotab kaubanduse kasvutempo jääda alla globaalse majanduskasvu tempole, mis pole samuti teab mis kiire, kirjutas Wall Street Journal.

„Nägime globaliseerumise plahvatuslikku kasvu ja oleme nüüd konsolideerimise või isegi tagasitõmbumise faasis,“ ütles lehele Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO peaökonomist Robert Koopman. Pärast jõudsat taastumist finantskriisi järel 2010. aastal, on maailmakaubanduse kasv WTO andmeil jäänud keskmiselt 3% kanti aastas, võrreldes 6%se tempoga aastatel 1983-2008.

Aeglustumise on tinginud mitu tegurit, alates sellest, et Hiina on juba loobunud teatud liiki tootmisest, välisinvesteeringute vähenemisest, kaubandusbarjääride kerkimisest 2008. a majanduslanguse järel, kuni selleni välja, et firmad ei taha enam komponente kodust väga kaugelt tellida.

Väga vähe on märke, mis viitaks sellele, et maailmakaubandusest võiks uuesti kasvumootor saada nagu 2006. aastal. Siis kasvasid rahvusvahelised kaubavood 8,5%, maailma majandus aga 4%.

Tänavu tuleb WTO-l ilmselt uuesti selle aasta kaubanduskasvu prognoosi kärpida, kuna aasta algus oli arenevate turgude majanduskasvu aeglustumise tõttu oodatust kehvem. Mõned majanduseksperdid arutlevad juba, kas kaubavahetusest kannustatud globaliseerumispuhang on läbi saamas.

„On üsna ilmne, et kaubavahetusega jõudsime tippu 2007. aastal,“ ütles Washingtoni strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute kekskuse kaubandusekspert Scott Miller.

Hollandi majanduspoliitika analüüsi büroo ökonomist Paul Veenendaal prognoosib selleks aastaks vaid 1% suurust kaubavahetuse kasvu. See jääb tuntavalt alla IMFi maailmamajanduse kasvu prognoosile, mille järgi majandus kasvab 3,3%. Maailma arenenud riikide organisatsioon OECD kärpis täna oma maailmamajanduse kasvu prognoosi 3,1 protsendilt 3%-le.

„Aasta esimesel poolel nägime seda, et languse tingis Hiina kaubavahetuse märkimisväärne langus,“ ütles Veenendaal. „Eeldan, et see tänavu veel kosub, kuid kindel ma selles ei ole.“

Hiina import kahanes augustis USA dollarites 13,8% pärast 8,1% suurust langust juulis.

Kaubanduse kosumist hoiab tagasi ka Euroopa majanduse aeglane toibumine, mis on vähendanud kaubavahetust 28 liikmesriigi vahel ning kahandanud Euroopas nõudlust Hiina impordi järele.

Mitmed Aasia looduskatastroofid on aga ajendanud firmasid oma globaalseid tarneahelaid üle vaatama ja lühendama. Ning oma osa on ka sellel, et viimasel ajal pole olnud uute vabakaubanduslepingute sõlmimisel suuremaid läbimurdeid.

OECD uue majandusprognoosi järgi kasvab maailmamajandus tänavu 3%, tuleva aasta prognoos kärbiti 3,8 protsendilt 3,6%-le. Kärpe tingis eelkõige areneva majandusega riikide ja toormetootjate prognooside kärpimine. Hiina majandusele prognoosib OECD tänavu ja tuleval aastal kasvu vastavalt 6,7% ja 6,5%, USA majandus kasvab 2,4% ja 2,6%, euroala majandus 1,6% ja 1,9%. Kõige tuntavamalt kärpis OECD Brasiilia ja Kanada majanduskasvu väljavaateid. Brasiilia SKP kahaneb tänavu 2,8%, Kanada majandus kasvab 1,1%.

Hetkel kuum