Mait Kraun • 16. september 2015 kell 11:00

Suurbritannia palgakasv 6 aasta kiireim

Suurbritannia lipp  Foto: EPA

Suurbritannias oli teises maist kuni juunini palgatõus kuue aasta kiireim, mis lisab survet Inglismaa Keskpangale intressimäärade tõstmiseks, vahendab MarketWatch.

Keskmine nädala töötasu, kuhu ei ole sisse arvestatud boonuseid, kasvas 2,9 protsenti, teatas Suurbritannia statistikaamet. Elustandard tõusis aga kulusid arvestades veelgi rohkem – pärast inflatsiooniga arvestamist kasvasid palgad 13 aasta kiireimas tempos.

See iseloomustab olukorda Briti tööturul, kus töötajatel on jämedam ots ja järjest rohkem on konkurentsi tõttu võimalik palka juurde küsida. Ettevõtetel on raskusi töökohtadele heade kandidaatide leidmisel. Maist kuni juulini tõusis tööga hõivatute hulk 42 000 inimese võrra. Töötuse määr püsib 5,5 protsendi juures.

Majandusteadlaste sõnul jätkub palgakasv terve selle aasta vältel. See on esimene aasta alates finantskriisist, mil Briti majapidamiste elustandard kasvab. 

See survestab ka Inglismaa Keskpanka, millelt oodatakse lähitulevikus intressimäärade tõusu. Keskpangas ei ole konsensust, kui palju peaksid palgad tõusma, et see inflatsioonimäära kõrgemale viiks. Augustis oli saareriigi inflatsioon 0 protsendi juures.

Hetkel kuum