Sirje Rank • 20. september 2015 kell 7:49

Stiglitz: Soome võiks kaaluda ka eurost lahkumist

Joseph Stiglitz  Foto: Scanpix/REuters

Euroala kasinuspoliitika kriitikuna tuntud USA Columbia ülikooli professor Joseph Stiglitz on kriitiline ka Soome valitsuse reformiplaanide üle, mis näevad ette töö hinna alandamise.

Ostujõu närutamise asemel palgakärbete kaudu tuleks Soome riigil nobelisti hinnangul hoopis laenu juurde võtta ja majandust elavdada – investeerida infrastruktuuri ja inimestesse, ütles äsja Soomet väisanud Stiglitz intervjuus Soome päevalehele Helsingin Sanomat.

Stiglitzi sõnul pole nn sisemine devalveerimine õieti kusagil soovitud tulemust andnud. Euroala riikidest on üksi Hispaanias näha, et palkade kärpimine on ekspordile elu sisse saanud. Kreekas seevastu tulemust ei ole, ehkki palgad on kahanenud tervelt 40%.

Stiglitz hoiatab, et see on paras riskile minek, kui loodetakse, et eksport jõuab enne toibuda, kui siseturg ära vajub. „Tõenäolisem lõpptulemus on kogu majanduse nõrgenemine.“

Tuntud ühisraha kriitikuna näeb Stiglitz ka Soomes osade probleemide põhjusena eurot. Kui vildakalt sündinud ühisraha paremini toimima ei saa, ei ole patt mõelda ka eurost lahkumisele.

„Sellisel juhul on teil mõttekas kaaluda eurost lahkumist. Tean, et see kõlab radikaalselt, kuid praegusel hetkel maksavad sellised väikesed majandusruumid selle eest (rahaliitu kuulumise – toim.) liiga kõrget hinda,“ ütles Stiglitz. „Kui eurot ei õnnestu uuendada, tuleks ühisvaluuta ehk maha matta, et Euroopa projekt päästa.“

Hetkel kuum