Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Stiglitz: Soome võiks kaaluda ka eurost lahkumist

  Joseph StiglitzFoto: Scanpix/REuters

  Euroala kasinuspoliitika kriitikuna tuntud USA Columbia ülikooli professor Joseph Stiglitz on kriitiline ka Soome valitsuse reformiplaanide üle, mis näevad ette töö hinna alandamise.

  Ostujõu närutamise asemel palgakärbete kaudu tuleks Soome riigil nobelisti hinnangul hoopis laenu juurde võtta ja majandust elavdada – investeerida infrastruktuuri ja inimestesse, ütles äsja Soomet väisanud Stiglitz intervjuus Soome päevalehele Helsingin Sanomat.
  Stiglitzi sõnul pole nn sisemine devalveerimine õieti kusagil soovitud tulemust andnud. Euroala riikidest on üksi Hispaanias näha, et palkade kärpimine on ekspordile elu sisse saanud. Kreekas seevastu tulemust ei ole, ehkki palgad on kahanenud tervelt 40%.
  Stiglitz hoiatab, et see on paras riskile minek, kui loodetakse, et eksport jõuab enne toibuda, kui siseturg ära vajub. „Tõenäolisem lõpptulemus on kogu majanduse nõrgenemine.“
  Tuntud ühisraha kriitikuna näeb Stiglitz ka Soomes osade probleemide põhjusena eurot. Kui vildakalt sündinud ühisraha paremini toimima ei saa, ei ole patt mõelda ka eurost lahkumisele.
  „Sellisel juhul on teil mõttekas kaaluda eurost lahkumist. Tean, et see kõlab radikaalselt, kuid praegusel hetkel maksavad sellised väikesed majandusruumid selle eest (rahaliitu kuulumise – toim.) liiga kõrget hinda,“ ütles Stiglitz. „Kui eurot ei õnnestu uuendada, tuleks ühisvaluuta ehk maha matta, et Euroopa projekt päästa.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.