Äripäev • 7. oktoober 2015 kell 9:20

Euroopa salaplaan: valepõgenikud koju tagasi

Põgenikud ELis Austria-Ungari piiril.  Foto: epa

Lähiajal saadab Euroopa Liit oma piiridest välja üle 400 000 inimese, kellele ühendusse kuuluvad riigid on keeldunud andmast põgeniku staatust, kirjutas The Times, nimetades seda Euroopa Liidu salaplaaniks.

Tegemist on sisserännanutega, kes jõudsid ELi riikidesse selle aasta esimesel poolel, lisas The Times.

Väljaande teatel ähvardab Brüssel oma abi lõpetada ning peatada kaubandustehingud ja karmistada viisatingimusi, kui näiteks Nigeeria ja Eritrea keelduvad oma kodanikke tagasi võtmast. Samuti on EL valmis tuhandeid migrante kinni hoidma, et nad ei saaks deporteerimisest hoiduda. Lisaks Nigeeriale ja Eritreale käib jutt ka Afganistani, Liibüa ja Süüria nn majanduspagulastest.

Migrantide tagasisaatmist hakkab kontrollima ELi välispiiride agentuur Frontex ning riike, kes ei allu rahvusvahelistele õigusnormidele ja keelduvad koostööst, ootab Euroopa Komisjoni trahv.

Saksamaa otsustas eile, et kuni aasta lõpuni võtab riik vastu kuni 1,5 miljonit emigranti, mida on 1,5 korda rohkem varasematest prognoosidest. Berliin arvestab ka sellega, et iga põgenikuga tuleb kaasa neli kuni kaheksa sugulast, kes lõpuks samuti Saksamaale jõuavad.

Kontrolli alt väljunud põgeniketulv on toonud Euroopas kaasa kriisi: Frontexi andmeil on aasta algusest kuni 4. oktoobrini ELi piiri ületanud üle poole miljoni migrandi. ÜRO prognoosib, et lähima kahe aasta jooksul jõuab Euroopasse veel üle 850 000 põgeniku.

Euroopa Liidu nõukogu kiitis 22. septembril heaks plaani jagada liidu riikide vahel ära Itaaliasse ja Kreekasse koondunud põgenikest 120 000. Plaani vastu olid Tšehhi, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia, Soome jäi erapooletuks.

Hetkel kuum