Kadri Põlendik • 8. oktoober 2015 kell 15:00

Väikeettevõtted julgevad uuele pinnale kolida

Pindi Kinnisvara AS kommertskinnisvara valdkonnajuht Mihkel Pärtel.  Foto: Andras Kralla

Laopindade nõudlus on küll langenud, kuid huvi on kasvanud kontorit, ladu ja esindust koondavate pindade vastu, rääkis kinnisvarafirmade liidu konverentsil Pindi Kinnisvara AS kommertskinnisvara valdkonnajuht Mihkel Pärtel.

"Atraktiivsed on stock-office-tüüpi pinnad väikestele ja keskmistele ettevõtetele," ütles Pärtel. Kuna väiksematel ettevõtetel läheb tema sõnul järjest paremini, julgetakse teha suuremaid otsuseid ja kolitakse vanalt pinnalt uuele. Pärtel selgitas, et enamasti valitakse 500-1000ruutmeetrine pind, millel on koos müügiesindus, ladu ja büroo.

"Pindi tegeleb praegu stock-office'i projektiga, kus keskmine ruutmeetri hind on 7,5 eurot," ütles ta ja lisas, et täitumus saavutati juba kuu aega enne ehituse algust. "Sellist hinda õigustab asukoht Haaberstis Järveotsa teel," rääkis Pärtel. Tema sõnul oleks äärelinnas sarnase pinnaga keerulisem - üür on küll madalam, aga kliendid on ettevaatlikumad. "Asukoht mängib väga suurt rolli," tõdes ta.

Uus Maa Property Advisors OÜ juhatuse esimees Ardi Roosimaa märkis, et 7 eurot ruutmeetri kohta on sisuliselt kaubanduspinna hind. Kas ongi nüüd selline trend, et need kes pakkusid enne pindu varustamise ja logistika sektoris, lähevad nüüd kaubandussegmenti konkureerima?

Pärtel nentis, et pigem tulevad sellistele pindadele ettevõtted, kes tegelevad muu hulgas kaubandusega. Nad kas kolivad vanalt pinnalt uuele või leiavad, et ei ole mõtet enam pidada ainult poodi, vaid tuua kokku kõik osad: büroo, esindus ja ladu.

Suuremad tehingud

Pärtel ütles, et tehingute arv pole võrreldes mullusega kasvanud. "Aga tehingute suurus on kasvanud röögatult," teatas ta. Mullu oli tehingu suurus keskmiselt 3-5 miljonit eurot, selle aasta teises pooles on enamik tehinguid üle 20 miljoni euro.

Kas raha voolab kinnisvarasse rohkem kui varem? Välisraha kindlasti, vastas Pärtel, kuid Eesti kapitali investeeringud jäävad alla 3-5 miljoni euro. 

Täna toimus Eesti Kinnisvarafirmade Liidu ja Swedbanki korraldatud konverents "Mis saab edasi?", kus valdkonna arvamusliidrid andsid ülevaate kinnisvaraturu hetkeseisust.

Hetkel kuum