Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arco Vara tütre kinnistud sundmüügis

    Arco Vara aastaid tagasi soetatud krundid Tallinna lähistel Väänas läksid tütarfirma võla katteks sundmüüki.Foto: Andras Kralla

    Oktoobri alguses pani kohtutäitur müüki börsifirma Arco Vara tütarettevõttele kuulunud kinnistud Harku vallas. 25 kinnistut läheb sundmüüki ASilt Onninen saadud laenu tasumiseks.

    Oleme huvitatud uuest elamurajoonist

    Kaupo Rätsepp, Harku vallavanem

    Harku vald on viimasel aastal Vääna piirkonda investeerinud umbes 2,7 miljonit eurot. Sellest tulenevalt oleks Harku vallal väga hea meel, kui Vääna piirkonda tuleks juurde ka uusi elanikke uutesse elamupiirkondadesse. Kahjuks on reaalsus teine.

    Uusi arendusi on väga keeruline teha. Arendaja kohustus on rajada teed ja tänavad, välja ehitada vee ja kanalisatsiooni lahendus, tagada elektriga liitumise võimalus. Arvutused näitavad, et arendaja peaks pealegi maksma ja vaevalt selleks keegi valmis on.

    Sellest tulenevalt on ka Arco Investeeringutele kiri saadetud, et saada tagasisidet neile kuuluvate kinnistute arengu kohta Väänas. Kui omanikult mingit nägemust ei tule, alustab vald selliste perspektiivitu planeeringu tühistamisega. Oleme valmis Arco Investeeringut või ka teiste omanikega maha istuma ja kuulama nende plaane ning arutama ka koostööd vallaga.

    Arco Investeeringutele kuuluvatel maadel näeb vald hea meelega arendustegevust, aga enamikul teistel kirjasaajatel pigem planeeringu tühistamist. Kirjad on saadetud omanikele kelle planeeringud on seisnud vähemalt 10 aastat.

    Tallinnast umbes 15 kilomeetri kaugusel Vääna külas metsa sees on üle kaheksa hektari maad, kuhu pole peale kitsede ja metssigade veel keegi oma jälge jätnud. Vääna turbatootmisala läheduses paiknevat maatükki ümbritseb ühest küljest Vääna-Kiia maantee ja teisest küljest mets, ainus naaber on üle tee seisev elumaja.
    Arco Vara ostis kinnistu 2004. aastal ja plaanis sinna rajada 21 väikeelamust koosneva uue elamurajooni. Kinnisvarakrahh kustutas need plaanid ning kümne aastaga ei ole börsifirma suutnud maaga midagi mõistlikku teha. Nüüd ähvardab vald detailplaneeringu tühistada.
    Suvel saatis Harku vald umbes 50 kinnistu omanikule viisakas toonis märgukirja, milles hoiatatakse detailplaneeringu kustumise eest. Nende 50 kirjasaaja hulgas oli ka Arco Vara tütarfirma Arco Investeeringud. Kui omanikult tagasisidet ja mingit nägemust ei tule, tühistab vald sellised perspektiivitud planeeringud,“ ütles Harku valla vallavanem Kaupo Rätsepp.
    Ta lisas, et vald soovib kinnistute omanikega ühise laua taha istuda ja kuulata ära nende plaanid. Kas vähemalt 10 aastat seisvate plaanidega võetakse midagi ette?
    Tolmukiht maha
    Arco Vara jaoks oli Vääna kinnistu unustuste hõlma vajunud. Ettevõte hindas juba 2013. aastal kruntide väärtuse olematuks ega plaaninud sellega enam mingit äritegevust.
    Arco Investeeringute nõukogu esimees Tarmo Sild ütles, et Arco Varal pole Vääna kinnistutega mingit majanduslikku huvi. "Ettevõttel ei olnud kruntidega arendusplaani ja need polnud osa grupi arendusstrateegiast,“ lausus Sild. „Vääna kinnistute müük ei mõjuta Arco Vara majandustulemusi, varasid ega kohustusi,“ toonitas ta.
    Valla kava detailplaneering tühistada võib aga murelikuks muuta hoopis Soome perefirma Onnineni siinsed juhid. Harku vallas olevad krundid pidid tagama kunagi Arco Vara tütarfirmale Arco Ehitus antud krediiti. Arcole kuulunud, kuid firmade matja omandusse läinud ehitusfirma jättis võla Onninenile tasumata ning seetõttu otsustaski ettevõte tagatiseks olnud kinnistud lõpuks sundmüüki panna.
    Ehitusfirma Arco Ehitus oli kehvas seisus ning aastatel 2012-2013 pidid teised Arco Vara grupi ettevõtted kahjumlikult töötavat ehitusfirmat toetama, et see saaks lõpetada kõik pooleliolevad ehituslepingud. Selleks seati kokkuleppeliselt hüpoteek Vääna külas olevale kinnistule ühe toonase Arco Ehituse võlausaldaja ASi Onninen kasuks.
    Arco Ehitus oli Onnineni klient ning selleks, et saada meilt krediiti, seadis Arco Investeeringud Onnineni nimele hüpoteegi kruntidele, millest enamik asub Hirve teel, rääkis Onninen AS Baltikumi tegevdirektor Peeter Matt. Arco Ehitus ostis Onninenilt kanalisatsioonitrasside ja veesüsteemide torustikke, mille eest jättis aga tasumata.
    Matt avaldas lootust, et kinnistute müügist saadud rahaga õnnestub katta Arco Ehituse võlg. Täpset võla suurust ei olnud ta nõus avaldama. Kohtutäitur Elin Vilippus pani aga võla tagatiseks olnud 25 kinnistut müüki hinnaga 190 000 eurot. Kõikidele kinnistutele on seatud Onnineni kasuks 255 000 euro suurune hüpoteek.

    Ettevõttele kuulub kinnistuid üle Eesti:Harku vallas Vääna külas 25 kinnistut, mis on sundmüügis;Tallinnas Nõmmel 10 kinnistut;Laagri alevikus 4 kinnistut;Tallinnas Pirita linnaosas 1 kinnistu;Viljandis 1 kinnistu;Saaremaal 1 kinnistu;Tartus 2 kinnistut.

    Poolikud arendused:korterid Sofias, Riias, Harkus, Tallinnas;kontorid ja kaubanduspinnad Riias, Tallinnas ja Viimsi vallas;eramukruntide arendus Riia lähedal ja Tallinnas.

    Kontserni tegevus hõlmab kinnisvaraarendust ning kinnisvaraga seotud teenuseid. Tegutseb Eesti, Läti ja Bulgaaria turul.

    Tegevus oli kuni 2013. aasta lõpuni jagatud kolmeks valdkonnaks: teenindus-, arendus- ja ehitusdivisjon. Alates 2014. aasta algusest jätkab kontsern tegevust kahes tegevusvaldkonnas: teenindusdivisjon ja arendusdivisjon. Kontserni lähiaastate plaani ei kuulu iseseisev ehitustegevus.

    Allikas: Arco Vara, kinnisturaamat

    Maa tuleks tasuta ära anda
    Kohtutäituri seatud alghinnaga ei ole nõus Harku vallas kinnisvaraarendusega tegelev Urmas Murd. „Maad vedeleb siin küll ja küll ning sellega ei ole midagi teha. Hindan seda ebamõistlikuks ostuks. Maal ei ole väärtust, kui ei ole peale veetud elekter, veetrassid ja ei ole asfalteeritud teid,“ kommenteeris ta.
    Murru osalusega Veskivahi Arendus asub Arco Investeeringutele kuuluvast maatükist mõne kilomeetri kaugusel. Veskivahi elamukvartalit on arendatud 2007. aastast alates ja seal on 3 ridaelamu ja 37 individuaalelamu krunti. Kruntide suurused on vahemikus 2000–8660 ruutmeetrit.
    „Väga tormiline müük praegu ei ole, on paremaid aegu olnud. Kahtlen selles, et kuskil on suuremaid arendusi tulemas, praegu püütakse müüa neid, mis on juba arendatud,“ rääkis Murd. Tema sõnul on nad igal aastal suutnud müüa mõne krundi, aga müük läheb vaevaliselt, kusjuures kruntide müügihind katab vaevalt teede ja trasside rajamiseks tehtud kulutused. „Asi on rõõmust kaugel,“ märkis Murd ja lisas, et selliseid krunte, kus kommunikatsioone ei ole, peaks antama ära tasuta. 
    Arco Ehitus vahetas mullu omanikku
    Arco Vara pidi korduvalt suurendama Arco Ehituse omakapitali, et see ei langeks allapoole seaduses nõutavat taset. Möödunud aastal otsustati ehitusfirmast loobuda.
    Uueks omanikuks sai Kalev Sakjasega seotud ettevõte Stratcorp, mille omanikuks on Asutamis- ja Likvideerimisteenuste OÜ. Uuele omanikule esitatud tingimuse kohaselt ei tohtinud ehitusfirma jätkata tegevust Arco Ehituse nime all.
    Äripäev kirjutas 2012. aastal, et Arco Ehitus püüti mitme vahendaja kaudu müüa sümboolse hinna ehk 1 euro eest. Arco Vara juhi Tarmo Silla kinnitusel õnnestus neil aga lõpuks Arco Ehitus müüa kallimalt. Sild lisas, et ehitusfirma ostja isik ei olnud börsifirma jaoks oluline.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Pühadestatistika: Eesti munatoodang suureneb
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.