Äripäev • 23. oktoober 2015 kell 12:15

Jaapan võtab Eesti eeskujul kasutusele ID-kaardi

Jaapani majandusminister Akira Amari  Foto: EPA

Jaapan on esimene suurriik, kes võtab Eesti eeskujul kasutusele digitaalse isikutunnistuse.

Jaapanis hakkas 5. oktoobril kehtima seadus, millega võetakse kasutusele identifitseerimissüsteem MyNumber, kust saab iga Jaapani kodanik olema 12kohalise numbri. Jaapani valituse nägemuses peaks uus süsteem lihtsustama maksustamist, kodanikele on oluline võit aga see, et väheneb bürokraatia. Samas on Jaapanis tekitanud muret isikuandmete võimalik lekkimine või ärakasutamine.

Oktoobri ja novembri jooksul saavad kõik Jaapani kodanikud oma MyNumberi. Võimalus on taotleda ka isikliku numbrikaarti, mis on sisuliselt pildiga isikut tõendav dokument. Kaardid jõuavad inimesteni uuel aastal.

Täna kohtusid Eesti e-teenustega tutvuma tulnud Jaapani majandusminister Akira Amari ja peaminister Taavi Rõivas. Rõivas ütles, et tal on hea meel, et Eesti kogemusi ja teadmisi järgitakse. 

Kohtumisel andis Jaapani majandusminister peaministrile üle isikliku MyNumber kaardi. Rõivas ja Eesti IT-juht Taavi Kotka on esimesed välismaalased, kellele kaart on antud. Minister Amarist sai omakorda värske Eesti e-resident.

Hetkel kuum