Pille Ivask • 26. oktoober 2015 kell 4:50

Poola valimistel tehti ajalugu

Poola parlamendivalimistel võidutsenud Õiguse ja Õigluse partei peaministrikandidaat Beata Szydlo  Foto: epa

Poolas toimusid eile parlamendivalimised, mille võitis ülekaalukalt Õiguse ja Õigluse partei, vahendab Bloomberg.

Euroskeptiline Õiguse ja Õigluse partei sai esialgsete tulemuste kohaselt 39,1 protsenti häältest, mis annab erakonnale 460kohalises parlamendi alamkojas 242 kohta. See omakorda tähendab, et esimest korda alates 1989. aastast võtab Poolas parlamendikoosseisus üks erakond enamuse kohtadest.

Teise koha pälvis viimased kaheksa aastat võimul püsinud Kodanike Platvorm, kes teenis 23,4 protsenti valijate häältest ning seega 133 kohta. Erakond on viimasel ajal pidanud ägama skandaalide käes, millest on avalikkuse ette tulnud näiteks vestluste salajane lindistamine ja asejustiitsministri purjus peaga autosõit.

Lisaks nimetatud kahele pääses parlamenti veel kolm erakonda.

Õiguse ja Õigluse partei on oma valijaile lubanud, et vaeseid hakatakse rohkem toetama, samuti tahetakse muuta pankade maksusüsteeme. Lisaks on erakond pagulaste ümberpaigutamise vastu, põhjendades seda sellega, et see võib ohustada Poola katoliiklust.

„Me jõuame uude ajastusse,“ lausus Õiguse ja Õigluse juht Jaroslaw Kaczynski. „Ulatame abikäe neile, kes tahavad häid muudatusi,“ lisas ta.

Hetkel kuum