Mait Kraun • 28. oktoober 2015 kell 16:00

Kui palju maksab Venemaale Islamiriigi pommitamine?

Venemaa president Vladimir Putin ja asepeaminister Dmitri Rogozin.  Foto: epa

Venemaa õhurünnakud Süürias maksavad iga päev kuni 4 miljonit dollarit, selgub kaitsekulutustele spetsialiseerunud mõttekoja kogutud andmetest, vahendab CNBC.

Andmed kogus kaitsetööstustele ja valitsustele teavet pakkuv IHS Jane. Selgus, et pommitamine, varustus, infrastruktuur, personal ja laskemoon on Venemaale maksma läinud alates 30. septembrist kokku 80-115 miljonit dollarit.

Võrreldes Venemaa 3,1 triljoni rubla (50 miljardi dollari) suuruse kaitse-eelarvega on summad väiksed, kuid kulud võivad kasvama hakata, kirjutas Moscow Times.

Venemaa majandusel ei lähe Ukraina kriisi ajendil kehtestatud sanktsioonide ja nafta hinnalanguse tõttu praegu sugugi hästi. Santsioonid muutsid investorid Venemaa osas ettevaatlikuks, mille tagajärjel toimus kapitali kiire väljavool. Selle tulemusel hakkas ka rubla väärtus langema. Vaatamata majanduse olukorrale on Venemaa alustanud Süürias kampaaniat, mille hind võib kujuneda kõrgeks.

Islamiriigi vastaseid õhurünnakuid viivad läbi rohkem kui 50 Venemaa sõjalennukit ja helikopterit, teatas Venemaa kaitseminister Igor Konašenkov. IHS Jane ütles, et iga lennuki õhushoidmine maksab tunnis 12 000 dollarit, helikopterite tunnihind on aga 3000 dollarit.

Kokku kulub lennukite ja kopterite peale päevas 710 000 dollarit. Laskemoona kasutavad nad aga 750 000 dollari eest. Sõjaväe personali toetamine maksab päevas 440 000 dollarit, laevade hoidmine Vahemerel aga 200 000 dollarit. Muud kulud moodustavad päevas umbes 250 000 dollarit, mis tähendab, et kokku kulub Venemaal Süüria konfliktile minimaalselt 2,4 miljonit dollarit päevas.

Hetkel kuum