Marta Jaakson • 7. november 2015 kell 13:58

Palmér: komisjoni otsus on imelik

Jan Palméri hinnangul on Euroopa Komisjoni otsus imelik.   Foto: Eiko Kink

Estonian Airi juhi Jan Olof Palméri hinnangul on Euroopa Komisjoni otsus imelik, kuna firma pidas kenasti restruktureerimiskavast kinni ning oleks 2017. aastaks kasumisse jõudnud.

Palmér on esimene Estonian Airi olukorrast kõneleja, kes laupäeval kell 17:00 alanud pressikonverentsile saabub. Ta astub rõõmsameelselt taksost välja ning saadab temaga kaasas olnud seltskonna käeviipe saatel Vabaduse väljaku poole, ise samal ajal Harju tänaval vihma all telefoniga agaralt rääkides.

Pressikonverentsi eel ei paista tema olekust terakestki välja, et vähem kui tund varem on ametlikult teatatud Eesti rahvusliku lennufirma Estonian Airi surmast. Üsna lustlikus meeleolus pildistab ta oma iPhone 6-ga teda pildistavaid fotograafe.

Pärast pressikonverentsi Äripäevale intervjuud andes hindab ta tekkinud olukorda kentsakaks.

„Komisjoni otsus on imelik, sest konkurentsireeglid tehti aastaid tagasi ja need kehtivad endiselt. Tänasel päeval on need reeglid aga halvad mitmetele väikeste Euroopa riikide lennufirmadele,“ nendib Palmér. Ta rõhutab, et väikesed Euroopa riigid vajavad oma lennuühendust ülejäänud Euroopaga, kuid kahjuks pole kedagi, kes väikeste riikide lennufirmadesse investeerida tahaksid. „Euroopa Liit räägib kui oluline on ühendus riikide vahel, samal ajal tapab Euroopa Komisjon väikese lennufirma, mis tegelikult teistega ei konkureeri. Me tegime tööd ainult oma ühendustega. Mul on raske sellest otsusest aru saada,“ räägib Palmér.

Ta ütleb veendunult, et Estonian Air oleks kasumisse jõudnud 2017. aastal, sest firma järgis restruktureerimisplaani perfektselt. Muu hulgas oli ta uhke uue Eesti riigi poolt asutatud firma üle, mis tema sõnul on end näidanud juba tublilt.

Tulevikuplaanidest rääkides märgib Palmér, et tema esimene väljakutse on edukas Estonian Airi likvideerimisprotsess, mis hõlmab võlausaldajatega läbirääkimiste pidamist ja parima võimaliku lahenduse leidmist, et firma saaks tegevuse lõpetada ilma pankrotita. „See on minu praegune väljakutse, loodetavasti ma saan sellega hakkama,“ märgib Palmér ja lisab, et Estonian Airist saab ta vabaks saab alles kahe või kolme kuu pärast.

Palmér lausub, et jääb Eestiga seotuks. „Ma armastan Eestit, ma olen siin kindlasti edasi,“ ütleb ta rõõmsalt.

Hetkel kuum