Harry Tuul • 19. november 2015 kell 6:34

Venemaa kehtestab Ukrainale embargo

Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev  Foto: EPA

Venemaa valitsus otsustas 1. jaanuarist 2016 kehtestada toiduainete sisseveo embargo Ukrainale, teatas Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev, vahendas uudisteagentuur TASS.

„Kuna Ukraina otsustas ühineda Venemaa Föderatsiooni vastaste majandus- ja finantssanktsioonidega, otsustasime kehtestada kaitsemeetmed toiduainete embargona. Lihtsalt sellel otsusel on viiteaeg. See hakkab kehtima 1. jaanuarist,“ ütles Uljukajev telekanali Rossija 24 eetris.

„Suure tõenäosusega tuleb meil ühepoolselt kaitsta oma turgu kolmandate riikide kontrollimatu kaubavoo eest üle Ukraina piiri, peamiselt Euroopa Liidust,“ jätkas Uljukajev. Ta lisas, et selles olukorras pole põhjust ka jätkata nullmääraga tariifide poliitikat Ukraina vastu.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk teatas valitsuse istungil, et nende hinnangul on Venemaa embargo mõju Ukrainale 600 miljonit dollarit. „Me valmistume selleks, et Venemaa kehtestab toiduainete piirangud Ukraina vastu. Koostasime võimalike kahjude hinnangu, vähemalt 2016. aasta kohta. Ma kaotame umbes 600 miljonit dollarit ekspordist Venemaa Föderatsiooni,“ rääkis Jatsenjuk kolmapäeval.

Septembri keskel kehtestas Ukraina president Pjotr Porošenko Venemaa vastu sanktsioonid. Nimekirja kuuluvad 388 füüsilist ja 105 juriidilist isikut Vene Föderatsioonist ja teistest riikides.

Hetkel kuum