• OMX Baltic−0,04268,64
 • OMX Riga−0,23911,36
 • OMX Tallinn0,131 744,37
 • OMX Vilnius−0,17994,69
 • S&P 500−1,835 454,14
 • DOW 30−0,8939 997,07
 • Nasdaq −2,9817 461,65
 • FTSE 100−0,178 153,69
 • Nikkei 225−1,1139 154,85
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0093,54
 • OMX Baltic−0,04268,64
 • OMX Riga−0,23911,36
 • OMX Tallinn0,131 744,37
 • OMX Vilnius−0,17994,69
 • S&P 500−1,835 454,14
 • DOW 30−0,8939 997,07
 • Nasdaq −2,9817 461,65
 • FTSE 100−0,178 153,69
 • Nikkei 225−1,1139 154,85
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0093,54
 • 20.11.15, 07:15

Maksuvõlas kirjastused ootavad jõuluimet

Teatmeteoste väljaandja TEA Kirjastus näeb kurja vaeva, et töötajatele palkasid ja üürileandjatele renti maksta. Ettevõttel on juba eelmise aasta algusest enam kui 290 000 euro suurune maksuvõlg, kuigi kirjastus ise on viimased aastad alati kasumiga lõpetanud.
Teatmeteoste väljaandja TEA Kirjastus püüab hilinenud maksetega toime tulla.
 • Teatmeteoste väljaandja TEA Kirjastus püüab hilinenud maksetega toime tulla. Foto: Raul Mee
TEA kirjastuse makseprobleemid kulmineerusid paar nädalat tagasi, kui hilinenud üürimaksete tõttu taheti neid Põhja-Tallinna Paavli tänava kontoriruumidest koguni välja tõsta. Ettevõtte juhatuse esimees Silva Tomingas nentis, et probleeme on olnud ka õigeaegselt palkade maksmisega. Raskustest püütakse aga välja tulla – pea kaks aastat üleval olnud 290 411 euro suurune maksuvõlg on ajatatud ja loodetakse tasuda järgmise aasta suveks täielikult.
Tähelepanu kadus
Tomingase sõnul on ettevõttel tekkinud raskusi keerulise turuolukorra tõttu. Ta selgitas, et kuna TEA kirjastusel on mitmeid suuri investeeringuid nõudvaid pikaajalisi valdkondi, nagu näiteks entsüklopeediad, sõnaraamatud ja kooli õppevara, siis võivad neid negatiivselt mõjutada igasugused turumuutused, sealhulgas näiteks valdade ühinemised ja muutused koolivõrgustikus. Pikaajaliste ja mastaapsete projektide juures ei saa aga kiireid korrektuure teha.
Praegused probleemid ongi TEA kirjastusel tekkinud sellepärast, et vältimatud tarkvarainvesteeringud entsüklopeediatesse on tekitanud likviidsusprobleeme. „Vaatamata kõigele on ettevõte püsinud kasumis, kuigi väikses,“ ütles Tomingas. „Siit ka vastus, miks aeg-ajalt tekib maksuvõlg, palgad hilinevad või tekib mingil põhjusel paaritunnine töökatkestus,“ lisas ta, märkides, et ettevõte püsib praegu maksuvõla tagasimaksetega graafikus.
 
Jõuluime ootel
Et neid vahepeal Paavli tänava kontoriruumidest välja tõsteti, Tomingas otseselt ei nõustu. „Ma ei nimetaks seda nii. Tekkis paaritunnine töökatkestus, sest meie rendimaksed viibisid ja kuna ise olin sel ajal Jamaical, ei saadud minuga ühendust ning tekkis arusaamatus,“ selgitas ta. Nüüd on olukord Tomingase sõnul kontrolli all. „27 aasta jooksul ikka juhtub mingeid asju – ka meil. Vahepeal lihtsalt kaotad tähelepanu,“ lisas ta. Paavli tänava kontoris asub TEA-l üks müügiosakonna üksus, kus töötab umbes 20 inimest. Tomingas tunnistas, et hilinenud palgamaksete tõttu on ka töötajate hoidmisega probleeme. „Kaadrivoolavusega võiks siiski paremini olla,“ nentis ta.
Tomingas sõnas optimistlikult, et juba alanud jõulumüük tõotab tulla edukas ja loodetavasti aitab see kitsaskohti lahendada. Kirjastusturul on tema sõnul konkurents osas sektorites küll väga tihe, kuid teatmeteoste alal, kus on tihti suuremaid investeeringuid vaja, on konkurents tagasihoidlik.
Paavli Kinnisvara sekretär Ireen Mitmann teatas, et nende ettevõte ei kommenteeri TEA kirjastuse juhtumit, kuna tegu on nende lepingulise partneriga ja Paavli Kinnisvara ei jaga kolmandate osapooltega üksikasju koostööst oma klientide ja partneritega.
 
TEA kirjastuse käive on viie aastaga langenud pea poole võrra, ent maksuvõlas ettevõte on püsinud siiski kasumis.
 • TEA kirjastuse käive on viie aastaga langenud pea poole võrra, ent maksuvõlas ettevõte on püsinud siiski kasumis. Foto: Miguel Alvarez
Kommentaar
Turg langeb, kirjastused vaevlevad
Toomas Leito, kirjastus Tänapäev juhatuse liige
Konkurentidele soovin raskuste ületamisel edu. Kuidas kirjastuse turul ellu jääda, on olnud küsimus juba 15 aastat. Mõni kirjastus tuleb, mõni läheb. Probleem on selles, et raamatute kirjastamine on langev turg, nii nagu on ka ajalehed ja ajakirjad. Majanduslanguse ajal käidi sügavast august läbi ja masu-eelset taset ei ole senimaani taastatud. Eelmisel aastal peaaegu saadi, kuid mitte päris.
Ka see aasta on olnud kirjastuse turul keeruline. Eks me ikka püsime vee peal, küsimus on pigem selles, kas suudetakse teha rohkem kasumit, kui eelmisel aastal. Kuidas selle aasta tulemused tulevad, tuleb praegu Delfi oraaklilt küsida – jõulumüük on ju alles ees.
Raskustes on teisedki
TEA kirjastus pole ainuke, kes kirjastusturul raskustes on – sellest suvest saati on 21 515 euro suurune maksuvõlg ka Pegasuse kirjastusel. Ettevõte pole ka kaks aastat majandusaruandeid esitanud.
Pegasuse tegevjuht Andres Tiisler ütles, et neil on sõlmitud maksuvõla ajatamise graafik, kuid kuna suvi ja sügis on olnud käibe vähenemise tõttu raske, pole ettevõte suutnud seda täita. Võlamakseid plaanitakse Tiisleri sõnul teha aasta lõpus ja uue alguses, sest siis on selleks rahaliselt parim aeg ja on võimalik vanu asju ära klaarida.
Kaks aastat puudunud majandusaruannete kohta selgitas Tiisler, et Pegasusel tekkis aruannetes omahinna arvestuses probleem ja kuna seetõttu peab osa asju käsitsi üle kontrollima, on see jäänud venima. „See pole tundunud igapäevategevuses niivõrd akuutsena,“ nentis Tiisler, ent märkis, et aasta lõpus, kui töös olevad raamatud on ilmunud, on aega paberimajandus käsile võtta.
Tiisler rääkis, et raamatute müügikogused ja tiraažid on juba aastaid tasapisi vähenenud ja nii ongi olnud kirjastustel väljaantavate raamatute arvu tõstmine peamiselt ainuke võimalus käivet hoida. „Arvu kasvuga kaasneb samas oht välja anda ka raamatuid, mis oma ootusi ei õigusta,“ märkis ta, lisades, et tihti tehakse avaldatavate raamatute valik kogemuse ja kõhutunde järgi. Kui õnnestub teha mõistlikke valikuid ja hoida ilmumiste arv stabiilselt piisavalt kõrgel, peaksid kirjastused Tiisleri sõnul hakkama saama küll. Samas pole raamatute kirjastamisel kasum olulisim näitaja, sest oluline on ka müügikiirus. „Kui koos kasumiga kasvab laoseis, siis raha ikkagi pole,“ ütles ta.
Kui Pegasuse käive kasvas kahel eelmisel aastal ligi 15% aastas, siis selle aasta üheksa kuu käive on võrreldes eelmise aastaga omakorda umbes 15% langenud. Peamine põhjus on olnud uute raamatute ilmumise venimine. „Aasta viimastel kuudel on nüüd ilmumas ligi 30 uut raamatut ja see tähendab ka jälle käibe kasvu,“ märkis Tiisler.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 27.06.24, 14:15
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele